Министарство одбране Републике Србије
 
26.03.2024.

Министар Вучевић присуствовао отварању „Академског центра заштите животне средине и одрживог развоја“



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас отварању „Академског центра заштите животне средине и одрживог развоја“ у Новом Саду.

Министар Вучевић, након обиласка нових просторија, истакао је да је идеја Удружења  “Чепом до осмеха” окупила добре људе и довела до стварања данашњег Академског центра. Према његовим речима, када су му пре седам година оснивачи представили наведену идеју, био је скептичан, али се то временом променило.

- Како су дани пролазили и отварале се неке нове странице и ја сам се уверио да заиста имају сјајну идеју. Пре свега имају енергију да окупљају много добрих људи са позитивним мислима – рекао је министар одбране.

Он је, том приликом, честитао свима који су уложили енергију у реализацију ове идеје.

- Ово је сада драгуљ у круни свега што су радили. Концепција је јасна, идеја је добра. Са друге стране, мислим да смо се одродили, не од природе, него и једни од других. Када научимо децу да воле другу децу и да људи поштују људе, верујте, ти људи ће поштовати природу. То је однос човекољубља. Када се томе вратимо, када нас то опет призове нама самима, верујем да ћемо свакако бити много успешнији на пољу заштите животне средине и одрживог развоја. Ви дајете нову енергију и нову снагу – нагласио је министар одбране и честитао Удружењу, Граду Новом Саду и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на подршци и сарадњи.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић рекао је да је то министарство до сада помагало овакав рад, а да ће се та сарадња и даље наставити. Он је истакао да живимо у времену у коме се човек озбиљно одродио од природе.

- Оваква удружења, али и многа друга која ће се окупљати управо у оквиру овог Академског центра јесу једно велико охрабрење и показатељ шта могу људи удружени својом слободном вољом, волонтерски, да учине на плану заштите животне средине. Ако то могу слободно удружени људи, који делују из чисте добре воље, можете мислити шта чини озбиљним улагањима у заштиту животне средине и наша држава – рекао је министар Селаковић.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић рекао је да му је драго што је Град помогао да Академски центар има свој дом у коме ће се стварати креативне идеје, учити и подизати свест о екологији.

- Ово данас што видимо је кренуло од једног малог чепа и секунде, када одлучујете да ли чеп бацате заједно са пластичном флашом или га одлажете и дајете удружењу, а то је стварно моменат одлуке. Фантастично је и невероватно шта су они урадили до сада – истакао је Ђурић и пожелео члановима Центра да наставе даље да раде, буду успешни и баве се хуманитарним радом кроз екологију.

Оснивач и председница „Академског центра заштите животне средине и одрживог развоја“ Вања Петковић нагласила је да је то место коме ће бити циљ пружање помоћи грађанима и које ће радити на томе да заштиту животне средине приближи сваком појединцу.

- Овде ћемо радити на окупљању наших грађана и деце, организовати разне панеле, конференције, дијалоге, округле столове у циљу унапређења животне средине. Ту ћемо запошљавати особе са инвалидитетом, како бисмо им пружили прилику да дају свој допринос заједници – рекла је Вања Петковић.

Председница Академског центра, данашњим поводом, уручила је неуролошку столицу и лаптоп за слепе двема породицама.
Иницијатива за формирање "Академског центра заштите животне средине и одрживог развоја"  проистекла је из вишегодишњег рада на терену Удружења “Чепом до осмеха”. Центар ће се бавити ширењем свести о важности заштите животне средине, екологије, потребе умрежавања организација цивилног друштва, привреде и доносиоца одлука на локалном, покрајинском и републичком нивоу, запошљавањем особа из рањивих група и истицањем важности њихове инклузије у друштво.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.03.2024
mp4 (99,19 MB)
Изјава министра Вучевића
26.03.2024
mp4 (97,3 MB)
Изјава министра Селаковића
26.03.2024
mp4 (74,95 MB)
Изјава градоначелника Ђурића
26.03.2024
mp4 (38,27 MB)
Изјава Вање Петковић
26.03.2024
mp4 (92,5 MB)
Отварање „Академског центра заштите животне средине и одрживог развоја“