Министарство одбране Републике Србије
 
23.03.2024.

Обележено 75 година постојања и рада "Прве петолетке"



Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић присуствовао је данас свечаности поводом 75 година постојања и рада предузећа "Прва петолетка Трстеник - наменска" у Трстенику.

Том приликом потписан је и Уговор за набавку даљински контролисане земаљске беспосадне платформе "милош в2". У име Министарства одбране, уговор је потписао представник Управе за набавку и продају Сектора за материјалне ресурсе пуковник Драган Панић и генерална директорка "Прва петолетка - наменска" Анђелка Атанасковић у име тог предузећа.

Државни секретар Старовић, на почетку обраћања, пренео је честитке и поздраве потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића руководству и запосленима „Прве петолетке“ поводом значајног јубилеја, и подсетио на богату историју тог предузећа, на коју су поносни како запослени, тако и Министарство одбране и Влада Србије.

- Са поносом се сећамо времена када је „Прва петолетка“ била гигант индустрије не само у оквирима некадашње Југославије, већ и у ширим оквирима Европе, па и света са 11 хиљада запослених. Бројна су достигнућа која су тада остварена. Али оно што остаје на понос будућим нараштајима јесте важна улога ваше компаније у регулисању хидросистема „Газиводе“ - бране и хидроелектране, знајући колика је важност тог хидросистема данас, као и пресудна улога у подизању куполе на Храму Светог Саве на Врачару. То је оно што остаје за нараштаје иза нас – нагласио је државни секретар Старовић.

Он је подсетио да је током НАТО агресије 1999. године то предузеће дошло у веома тешку ситуацију и сам његов опстанак је био доведен у питање.

- Успели сте да пребродите то тешко време, да очувате знање и искуство што се показало најважнијим да се у последњих десетак година полако опоравите и да представљате оно што јесте данас, а то је стуб индустрије, не само Трстеника већ и читавог Расинског округа, па и наше државе. Република Србија је поносна на наменску и стоји уз њу и стајаће и у наредном периоду. Верујем да око 12 милиона евра колико је уложено у последњих десетак година из буџетских средстава Републике Србије није мали износ и да је омогућио да пословање буде стабилно. Желим да вас замолим да очувате ове добре и позитивне резултате који су од пресудне важности и за читав ланац одбрамбене индустрије Србије, за Војску Србије и за нашу земљу у целини – поручио је државни секретар Старовић пожелевши још многи успеха у раду у годинама које долазе.

Директорка “Прве петолетке” Анђелка Атанасковић поводом јубилеја истакла је да је предузеће у последњих 10 до 12 година успело да се врати у колосек некадашње славе.

- Рачунам да ће млади да наставе овим путем и да једног дана могу да се похвале да су и они допринели овом граду и овој фабрици и да исто као и ми своје породице издржавају, своју децу школују и да наставе ту традицију - рекла је директорка Атанасковић.

Он је рекла да јој је драго што су данас у предузећу “Прва петолетка” плате на републичком нивоу и да предузеће нема дуговања.

- Много смо радили на фабрици и на условима живота и рада запослених и наставићемо са тим трендом. Желела бих да се захвалим првенствено Министарству одбране и држави која је препознала све то и улагала у нас и помагала нам инвестицијама и другим помоћима – рекла је директорка Атанасковић и додала да се данас фабрике у Србији враћају светским трендовима.

Поводом значајног јубилеја предузећа, плакете су додељене потпредседнику Владе и министру одбране Милошу Вучевићу, која је данас уручена државном секретару Старовићу, као и помоћнику министра одбране за материјалне ресурсе др Ненаду Милорадовићу, у знак захвалности за допринос успешној ревитализацији производних капацитета „Прве петолетке“.

Данашња посета "Првој петолетки" била је прилика за обилазак и презентовање капацитета дела производних погона тог предузећа.

Свечаности и обиласку присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић, начелник Управе за одбрамбене технологије бригадни генерал Славко Ракић, представници Министарства унутрашњих послова и локалне самоуправе.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.03.2024
mp4 (277,92 MB)
Обраћање државног секретара Старовића
23.03.2024
mp4 (192,28 MB)
Обраћање директорке Анђелке Атанасковић
23.03.2024
mp4 (124,37 MB)
Потписивање споразума и обилазак