Министарство одбране Републике Србије
 
21.03.2024.

Министар Вучевић потписао Споразум о сарадњи са Историјским институтом



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и директор Историјског института Београд проф. др Александар Растовић потписали су данас Споразум о научној и просветној сарадњи у Ректорату Универзитета одбране.

Министар Вучевић, том приликом, истакао је да је Министарство одбране започело низ активности које за ширу јавност нису уобичајене за тај ресор.

- Обично када причамо о Министарству одбране акценат, са правом, стављамо на Војску Србије, на наоружавање, на питање регрутације, на питање одбране наше државе и то јесте приоритет у задацима и циљевима Министарства одбране. С друге стране, Министарство одбране има различите целине, а данас се налазимо у Универзитету одбране који се бави просветном, научном и истраживачком делатношћу. И пре неки дан смо и са Матицом српском у Новом Саду потписали сличан протокол, а данас захваљујући професору Растовићу, директору Историјског института у Београду и његовим сарадницима, потписали смо сличан документ – нагласио је министар Вучевић.

Тиме показујемо, истакао је министар Вучевић, да све институције, установе и елементе система који су усмерени на очување државног и националног идентитета желимо да умрежимо, да будемо окупљени у јединствени тим.

- Министарство одбране много тога може да добије од Историјског института, али исто тако Историјски институт може да користи и људске и материјалне капацитете којима располаже Министарство одбране - да ли је то наш Војни архив, Универзитет одбране, одређена историјска грађа, Војногеографски институт и многе друге ствари које су комплементарне и праве добру синергију са оним што ради Историјски институт. Стога, ово није празно слово на папиру, већ имамо врло јасно шта ћемо радити наредне године, имајући у виду да се приближава велики јубилеј, а тиче се Невесињске пушке и почетка ослободилачких ратова на простору Балкана – најавио је министар Вучевић.

Он је указао и да ће тимови Историјског института и Министарства одбране имати на годишњем нивоу унапред дефинисане догађаје који ће се обележавати.

- Отворили смо и неке друге теме. У одређеним историјским периодима неодговорно смо се понашали као држава и народ и нисмо користили све оно што имамо од знања, од грађе, нисмо читали оно што је требало да читамо, нисмо ангажовали људе који имају знање да нам помогну да разумемо и геополитичке и политичке околности на Балкану. Некад нам се то, нажалост, и негативно рефлектовало и имали смо негативне консеквенце. Из тога бисмо морали извући закључак и да у доброј вери користимо знање и људе које имамо у Србији, који су патриотски оријентисани и са којима можемо да се консултујемо о одређеним питањима. Тако можемо да разумемо шта су историјске тежње неких других народа и држава на овим просторима и зашто имамо нека отворена питања, али и како би могла та отворена питања да се реше – нагласио је министар Вучевић.

Директор Историјског института професор др Растовић изразио је задовољство што је у име те институције данас потписао споразум о сарадњи са Министарством одбране.

- То за Историјски институт много значи. У даљем периоду нашег научног истраживања широка су поља и могућности наше сарадње. У оквиру Министарства одбране је Универзитет одбране, Институт за стратегијска истраживања и Војни архив. Историјски институт баштини историју српског народа од раног средњег века, до формирања југословенске државе и ми смо спремни да у оквиру ове сарадње понудимо стручну подршку у одређеним стручним експертизама, у организовању заједничких научних скупова и већ смо конкретно договорили активност током наредне године – истакао је др Растовић.

Он је додао да ће сарадња обухватити и размену истраживача и сарадника, учешће на стручним скуповима и у раду самог Универзитета одбране.

-  Постоји велика могућност сарадње. Министарство одбране, као државна институција, једна од најважнијих у држави, имаће у наредном периоду пуну стручну подршку запослених у Историјском институту – нагласио је др Растовић и захвалио министру Вучевићу.

Овим Споразумом уређују се основе за заједничку организацију и реализацију домаћих и иностраних научних, просветних, издавачких и других активности, пројеката и програма из области науке и просвете, чији је циљ да се негују и промовишу делатности те две институције, имајући у виду њихову заједничку научну и просветну улогу у савременом друштву.

Потписивању Споразума присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић, као и припадници Универзитета одбране и Историјског института.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.03.2024
mp4 (315,62 MB)
Изјава министра Вучевића
21.03.2024
mp4 (137,54 MB)
Изјава директора Историјског института проф. др Растовића
21.03.2024
mp4 (65,78 MB)
Потписивање споразума