Министарство одбране Републике Србије
 
17.03.2024.

Председник Вучић: Слобода је највиша вредност коју морамо да чувамо и штитимо



У присуству председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића вечерас је, у Народном позоришту у Београду, одржана комеморативна академија поводом обележавања Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији.
Обележавању Дана сећања присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Председник Србије, обраћајући се присутнима, рекао је да је овакво окупљање уједно и обавеза више.

- Данас ћу говорити о 17. марту од пре 20 година, о свој немоћи српске државе и немогућности, упркос јунаштву српског народа на Косову и Метохији, да се одбрани од албанске пошасти, али ћу говорити и ономе кроз шта данас пролазимо и покушати да дам назнаке и онога што ће бити у будућности и што нам је чинити. Када од злочина прође 20 година и то без правде за жртве, без казне за злочинце, поставља се питање а шта нам после свега остаје. Шта да кажемо себи, свету, а понајпре Србима с Косова и Метохије који су 17. марта 2004. године доживели погром, када је њих десеторо убијено, скоро 1.000 повређено, 4.000 трајно избачено из својих домова, док им је 900 кућа разорено, а 35 цркава и манастира оштећено и уништено – истакао је председник Вучић.

Он је рекао да постоји нешто што нико не може да нам одузме, а то је право на истину.
- Колико год да у данашњем свету истину представљају као нешто излизано, осакаћено, злоупотребљено и безвредно ја и даље верујем да је она светлост без које бисмо живели у вечном мраку. Неопходна нам је и не смемо да ћутимо, чак ни када нас убеђују да не знамо шта причамо и то није никакав инат, то је одбијање да се живи без светла и да се буде заборављен – рекао је председник Србије и додао да је у свету без принципа истина онај бедем иза којег једино можемо да преживимо.

Цитирајући немачког филозофа Артура Шопенхауера, председник Србије нагласио је да истина мора да прође кроз три фазе, прва у којој се истини подсмевају, друга у којој је на силу одбијају и трећа фаза у којој истина бива разумљива и прихваћена.

- Ми смо фазу подсмеха прошли. Данас живимо у насилничком одбијању истине и у жустрој борби против ње. Уз то, потура нам се да постоје различите истине, као и да се оне које су исте могу различито тумачити у односу на околности. Украјини је тако прекршен принцип неповредивости државних граница. Јесте, али у Србији није. Напад на Украјину је нелегитиман, а онај који је на Србију извело 19 држава без сагласности Уједињених нација противно међународном праву, није – истакао је председник Вучић додајући да када се за Србију тражи исто као и за све друге у свету онда Србија буде нападнута да угрожава друге, да се наоружава и да је претња.
Осврћући се на актуелна дешавања, председник Вучић је рекао да се погром наставља.

- Свих тих 20 година нити смо неког угрожавали, нити нападали, нити било коме претили, а добар део тог времена смо ћутали, правећи се да не постојимо тек да не бисмо узнемирили оне који су нам све то урадили – рекао је Вучић.

Председник Србије рекао је да истина гласи, заборављајући контекст и 2004. годину, да нам се то дешава три, четири године после „тобож великих демократских промена“ и обећања да ће се све решити демократским путем.

- Онда долази до страшних злочина против нашег народа и то у сред приче – стандарди пре статуса, а онда нам успоставише те стандарде, а то је када изађу с лажном причом о тројици страдалих албанских дечака за које су криви тобожњи Срби прогонитељи, што је касније установљено да је била гнусна лаж, а што и данас понављају они који су на власти у Приштини и о томе гласно ћуте сви они који су их тада и данас у свему томе подржавали – рекао је председник Србије.

Он је подсетио и на 2008. годину када је више од 80 земаља признало тзв. независно Косово.

- То све што се догађало 17. марта 2004. године имало је само један циљ. То је била организована, припремљена акција, никакав гнев или бес дивних људи који су видели неправду која се догодила дечацима код Зубиног потока. Ово је све било добро припремљено, добро организовано и добро усаглашено, да би управо после тога добијали Ахтисаријев план, Бечке преговоре и пуну независност "Косова". Све време ми Срби смо увек говорили о томе шта се страшно догодило нашем народу, али у политичком смислу нисмо успели никада да анализирамо шта је то што су нам чинили и радили. Изгубили смо много те 2008. године – рекао је председник Вучић.

Председник је рекао да није било лако у Бриселу преговарати и радити на томе да се сачува мир и да се обезбеди живот за наш народ на Косову и Метохији, али и да се обезбеди развој целе Србије и сачува будућност за наш народ и да никада не признамо независно „Косово“.

- Видели смо да ништа из Бриселског споразума, што је било албанска обавеза, они никада нису остварили. Видели смо да их то ни не занима. Ускоро ће 12 година од Бриселског споразума, првог, основног споразума. Нико га не спомиње, јер ће тиме да се замере Албанцима. Ми смо из Охридског споразума понешто испунили, они баш ништа и не пада им на памет. Неће ни да разговарају о заједници српских општина. Али им никада наши партнери са Запада реч неће рећи и ништа против њих проводити неће – рекао је председник Србије и нагласио да ће у данашњим тешким временима Србија бити уз свој народ.
Он је истакао да ће Србија увек проналазити начин да помаже опстанак српског народа на Косову и Метохији. Како је нагласио председник Вучић, то је наша обавеза и наш дуг према нашем народу који живи на Косову и Метохији. 

Председник Вучић поручио је да док је на месту председника Србије, а и после тога, никада нећемо прихватити резултате ни погрома од 17. марта 2004. године нити нечијих одлука о независности Косова и те да ће за нас то увек бити део суверене и независне Србије.

- Постоје људи који размишљају о будућности, о суду будућности. Такве људе претњама да сломите не можете, да победите претњама не можете. И зато кажем не заборавите – Србија је независна, суверена и слободна земља. Слободу волимо више од свега. Косово и Метохију волимо више од свега и нећемо вам никада  дати да нам слободу узмете – нагласио је председник Србије.

Говорећи о српском народу, председник је истакао да је он довољно научен, паметан и храбар, да је довољно искуства стекао после свега што је преживео у последњих 25 година да може да сачека најбољи могући тренутак и избори се за своју прилику. Он је додао да српски народ ни од кога то не мора да крије и да ће увек бити отворен за партнерство, разговоре и дијалог. 

Председник Вучић поручио је да је Србија мала, али довољно чврста и снажна да никада не попусти „великима“, да се никада не обрука, да част и образ не укаља и да зна да је слобода важнија и преча од свега.

- То је највиша вредност коју морамо да чувамо и штитимо. Не сматрамо се бољима. Хоћемо да растемо, напредујемо, да градимо, престижемо, учимо и радимо више. Имамо снове који почивају на миру, на опроштају на разумевању. Желимо „Отворени Балкан“ не да би њиме доминирао никакав наш свет, него да би тај Балкан постао свет. И све то говоримо довољно дуго да мислим да је већ време да нас неко чује без извртања онога што смо рекли. И зато што говоримо истину и њоме чувамо и нашу слободу и бранимо од заборава све што смо доживели и преживели – рекао је председник и додао да је та истина све што можемо данас да дамо онима којима је дуго била ускраћена и најважнији аманет нашој деци.

Он је истакао да је чврсто уверен да ће оног тренутка када у свету поново почну да говоре људи, уместо оружја, та истина постати разумљива и прихватљива највећем делу света те додао да у тој истини нема трунке зла и никада неће бити претња, да су у њој наша слобода, памћење и наша будућност.

- Све ово време, док су покушавали да ме плаше и застраше, док су покушавали да кроз трикове износе уцене, покушавали да ми објасне како ћу лоше да прођем ако не будем слушао и служио онима који су најмоћнији желим да кажем – ви свој посао радите, ја ћу свој, а мој посао је да кажем да сам дао све од себе да се борим за наш народ на Косову и Метохији заједно са много часних и дивних људи. И у Влади и у свим другим местима. Да смо то увек радили у најбољој вери за наш народ. Да ли је то увек успешно? Па није. Не може ни да буде када сте толико усамљени, готово сами. Имате пријатеље који не могу много да вам помогну у оваквој ситуацији. И тако сами успевали смо лучу слободе и самобитности нашег народа на Косову и Метохији да сачувамо – рекао је председник Србије и поручио да ћемо успевати и убудуће.
Председник Вучић, на крају свог обраћања, поручио је да су предстојећи месеци од одлучујућег значаја за српски народ.

- Не само у Србији, већ у целом региону. Предстојећи месеци ће у економском смислу бити одлични и донеће много благодети нашем народу. У политичком смислу вероватно најтежи месеци у последњих 20 година. Вечерас пред свима вама желим да се поклоним сенима наших јунака који су пали чувајући своје куће, своја огњишта на Косову и Метохији и да им кажем да нису узалуд пали, да ћемо знати да чувамо све што су учинили за своју отаџбину и да никада нећемо дозволити да српско име и презиме буде згажено. Нека живи Србија! Нека живи Косово и Метохија и наш народ на Косову и Метохији – рекао је председник Вучић. 
 
Комеморативној академији, коју је организовао Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије, присуствовали су Његова Светост патријарх српски Порфирије, представници Народне скупштине, чланови Владе Србије, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници верских заједница, дипломатског кора, породице страдалих и други.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.03.2024
mp4 (530,74 MB)
Обраћање председника Вучића - први део
17.03.2024
mp4 (519,37 MB)
Обраћање председника Вучића - други део
17.03.2024
mp4 (563,34 MB)
Обраћање председника Вучића - трећи део
17.03.2024
mp4 (128,81 MB)
Kомеморативна академија