Министарство одбране Републике Србије
 
15.03.2024.

Министар Вучевић на свечаности полагања заклетве у Ваљеву



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас, у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву, свечаности полагања заклетве војника на добровољном служењу војног рока и слушалаца војностручног оспособљавања за резервне официре генерације „март 2024“.

Министар Вучевић честитао је положену заклетву војницима и слушаоцима и рекао да су они од данас ступили у ред свих који су се заклели својој држави, нашој Србији, да ће је чувати и бранити. Министар одбране честитао је и родитељима који су синове и кћери васпитали да воле своју државу, своје породице, свој народ и да су спремни да чувају све вредности које су нас красиле и које нас одређују.

- Било је периода и тежих и лакших за нашу државу, било је периода и када смо губили, а опет се враћали и побеђивали. Али и тада, када нам је било и теже и лакше, изнад свега смо ценили слободу. А слободу су нам увек чували и освојили наш народ и наша војска која је народна војска. Она је потекла из народа и неотуђив је њен део. Ко год је покушао то да прекине, није славно прошао – рекао је министар Вучевић.

Он је војницима и будућим резервним официрима честитао што су се у овим тешким временима, не само за Србију, него и у целом свету, определили да кажу гласно и јасно да су ту за своју државу.

- Од данас сте и зрелији и храбрији и смелији. Верујем да ће вашим путем бити мотивисане и неке будуће генерације. Ми смо се определили да будемо војно неутрална држава, да не припадамо ниједном савезу, ниједном блоку. И то није лако, то није једноставно сачувати. Баш због тога су сви грађани Србије, цео наш народ, обавезни да чувају нашу државу. А да бисмо је сачували морамо да имамо јаку војску, не да бисмо ратовали, него да бисмо чували мир и своју слободу. Зато ћемо наставити да улажемо у одбрану отаџбине, да купујемо најбоље наоружање, да наша војска има најбољу опрему, најбоље униформе, да има најбољу могућу обуку и да нас из године у годину буде више у касарнама широм Србије. Да се свуда поносно вије српски барјак, да се с поносом чују речи заклетве нових војника, који су положили ту свету реч нашој мајци Србији – поручио је министар одбране и пожелео војницима и будућим резервним официрима да чувају себе и Србију.

Према његовим речима, наредних месеци следи динамична обука те додао да ће после свега остати само лепе успомене и вечно пријатељство које им нико не може одузети.

- То не може да се искаже математички или материјално. Постоје неке ствари које су непролазне. Уз најбоље жеље вашим породицама, које су дошле из свих крајева Србије, а сигуран сам да има и наше браће из Републике Српске, посебно нашег мученог народа с Косова и Метохије, желим вам да се сви спокојно вратите кући, да будете са својима, а онда већ од почетка следеће недеље да почнете да радите оно за шта сте данас положили заклетву. Да будете права, одбрамбена, победничка и јуначка српска војска. Живела Војска Србије! Живела Србија – рекао је министар Вучевић.

Свечаности су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић, заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јовица Матић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, представници Народне скупштине, Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, верских заједница, породице и пријатељи војника и слушалаца. Командант данашње свечаности био је командант Другог центра за обуку у Ваљеву пуковник Саша Стојиљковић.

На добровољно служење војног рока из патриотских разлога пријавио се Немања Марковић из Ариља, али и због жеље за запослењем.

- Очекујем да стекнем много нових пријатеља, да истрајем у овоме што сам започео и да стекнем нова искуства, а сматрам да сви млади треба да служе војни рок – рекао је Марковић.

Душан Петровић из Блаца пријавио се на војностручно оспособљавање, јер је завршио Факултет безбедности у Београду.

- Очекујем да стекнем много добрих пријатеља, велико знање и искуство. Надам се да ћу постићи задовољавајући успех. Препоручио бих младима да се пријаве и да искусе колико је све и тешко и лепо – истакао је Петровић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.03.2024
mp4 (445,1 MB)
Обраћање министра Вучевића
15.03.2024
mp4 (189,76 MB)
Полагање заклетве
15.03.2024
mp4 (106,21 MB)
Изјаве