Министарство одбране Републике Србије
 
07.03.2024.

Министар Вучевић потписао Протокол о сарадњи са Матицом српском



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и председник Матице српске проф. др Драган Станић потписали су Протокол о сарадњи Министарства одбране и Матице српске данас у Новом Саду.

Министар Вучевић је, том приликом, захвалио председнику Матице српске и његовим сарадницима на прилици да се разговара о будућој сарадњи.

- Јавност обично Министарство одбране сагледава само кроз Војску Србије, која је најзначајнија и најдоминантнија, али Министарство одбране има још и много других сектора. Са мном су данас људи који воде Универзитет одбране, Управу за односе са јавношћу, као и помоћник министра за људске ресурсе, у чијем оквиру су Војни музеј и многе друге целине Министарства одбране – истакао је министар Вучевић.

Он је подсетио да Министарство одбране има и један од најимпозантнијих архива у целој држави – Војни архив, као и Војногеографски институт који је, када је реч о топографији, институција од националног значаја.

- Све то може да буде од користи Матици српској имајући у виду њено издаваштво и све оно што ради на очувању културне баштине, односно идентитета нашег народа и наше државе. И рекао бих да нам није требало много да договоримо све оно што ћемо даље заједнички радити. Протокол који смо потписали, почетна је основа за даљи рад, а већ смо и конкретизовали оно што ћемо у наредном периоду да заједнички учинимо и разменили неке идеје – истакао је министар Вучевић.

Он је нагласио да је данас било речи и о темама које се тичу безбедности у ширем контексту стабилности наше земље и захвалио градоначелнику Новог Сада Милану Ђурићу што је данас присуствовао потписивању Протокола, јер је Матица српска симбол Новог Сада и његов неотуђив део.

Говорећи о значају Протокола који је данас потписан, председник Матице српске др Станић истакао је да је то прилика за проширење сарадње са Министарством одбране, јер та институција нуди ресурсе за озбиљну сарадњу.

- Војска поседује капацитете који су повезани са научно-истраживачким радом, са сегментом важног рада у сфери културе, неговање вредности које буде онај дух који нас везује за овај простор који су наши преци градили, а треба и ми да градимо и да га оставимо неким будућим генерацијама - рекао је проф. др Станић.

Он је додао да је Матица српска, осим поља делатности које се везују за науку, културу и уметност, заинтересована за све оно што води стабилизацији друштва истичући посебно значај војног фактора.

- Подржавамо све што се ради у војном систему. Мислим да је ту одмереност и одлучност да се иде ка све бољим исходима врло јасна. Верујемо и надамо се да ће то бити довољно да у овој хаотичној међународној ситуацији, у којој данас живимо, сачувамо себе од неких великих постраданија - рекао је председник Матице српске додајући и да се лично залаже за враћање обавезе служења војног рока илуструјући личним искуством колико је то значајно за младог човека.

Протокол који је данас потписан је документ којим се између Министарства одбране и Матице српске, као најстарије српске књижевне, културне и научне институције, успоставља сарадња у домену развоја културе и науке. Протоколом су дефинисани и облици заједничког деловања и модалитети сарадње.

Потписивању протокола присуствовали су в.д. помоћника министра за људске ресурсе Синиша Радовић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.03.2024
mp4 (308,84 MB)
Изјава министра Вучевића
07.03.2024
mp4 (332,04 MB)
Изјава председника Матице српске проф. др Станића
07.03.2024
mp4 (90,18 MB)
Потписивање протокола о сарадњи