Министарство одбране Републике Србије
 
29.02.2024.

Пилот-курс за штабне официре Уједињених нација



У бази „Југ“ код Бујановца у току је реализација пилот-курса за штабне официре у мировним операцијама, у организацији Интегрисане службе за обуку Уједињених нација и уз подршку Центра за мировне операције Војске Србије.

Реч је о специјализованом курсу који се спроводи ради потврде квалитета и прихватљивости новог материјала за обуку штабних официра, пре него што буде одобрен од стране Уједињених нација и прослеђен на коришћење државама чије снаге учествују у мировним операцијама под окриљем ове међународне организације.

На овај начин ће се унапредити важећи стандарди и процедуре Уједињених нација и осигурати јединиствена имплементација најсавременијег приступа у раду војне компоненте мировних снага, a избор нашег центра за домаћина курса представља потврду квалитета обуке и припрема које се у Војсци Србије спроводе за потребе учешћа у мировним операцијама.

Двонедељно усавршавање похађају припадници Војске Србије и оружаних снага из 17 страних земаља, сви са претходним искуством у обуци или у обављању дужности штабних официра у мисијама, а обуку изводи инструкторски тим Интегрисане службе УН.

Реализација овог курса у Републици Србији додатно доприноси афирмисању наше земље као државе која је искрено привржена изградњи и очувању мира у региону и свету.
photoФОТОГАЛЕРИЈА