Министарство одбране Републике Србије
 
27.02.2024.

Промовисани резервни официри генерације „Септембар 2023“



Свечаност поводом завршетка војностручног оспособљавања за резервне официре генерације „Септембар 2023” и промовисања у чин резервног потпоручника одржана је данас на Војној академији.

Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић, вршилац дужности помоћника министра за људске ресурсе Синиша Радовић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба бригадни генерал Мухарем Фазлић и породице и пријатељи промовисаних резервних потпоручника.

Свечаност је почела читањем Указа председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, којим је ова генерација слушалаца војностручног оспособљавања промовисана у чин резервног потпоручника, а у наставку свечаности државни секретар Миле Јелић уручио је сатове најуспешнијима - Милошу Кршикапи (9,62), Лазару Младеновићу (9,59) и Миљани Стошић (9,53).

Обраћајући се најмлађим резервним потпоручницима, начелник Војне академије пуковник ванредни проф. др Срђан Благојевић рекао је да је данашња промоција потврда како успешног рада Универзитета одбране, Војне академије и Медицинског факултета ВМА, тако и личних успеха, одлучности и врлина сваког резервног старешине.

- Оспособљавање младих, образованих људи за резервне официре у нашој војсци траје више од једног и по века. Тај важан задатак одувек су обављале посебне јединице и војне школе, које су с правом биле сврставане међу наше најбоље војне јединице и установе - истакао је начелник Војне академије.

Он је, такође, указао и на важну улогу коју на том путу има подршка породице и свима честитао први официрски чин.

- Честитам вам први официрски чин и желим вам да га носите достојанствено, уздигнуте главе и светлог образа, како и приличи настављачима и чуварима војничких традиција поносне Србије. Нема озбиљне савремене војске на свету која нема потребу за људима попут вас. Било да се определите за активну службу у Војсци Србије или будете у њеној резерви, вредно радите на уздизању отаџбине Србије, волите је и чувајте као светињу која обасјава наше животе - рекао је пуковник Благојевић.

У име генерације војностручног оспособљавања „Септембар 2023“, обратио се резервни потпоручник Милош Кршикапа рекавши да је пут који је водио до официрских еполета био пун изазова и препрека, али да су све успешно савладали.

- Сви смо ми добровољно ставили себе у службу отаџбини и макар на трен се поистоветили са великанима славне српске историје - са Лазаром, Милошем, Степом, Путником, са својим дичним прецима са Цера, Колубаре, Кајмакчалана. Овом приликом изражавам велику захвалност нашим инструкторима, предавачима, старешинама Војне академије и јединица у којима смо били на стажирању на несебичном преношењу знања и вештина - рекао је резервни потпоручник Кршикапа и додао да они највећу захвалност дугују својим породицама које су им пружале несебичну подршку на путу ка остварењу њихових циљева.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.02.2024
mp4 (420,44 MB)
Обраћање пуковника Благојевића
27.02.2024
mp4 (97,22 MB)
Обраћање резервног потпоручника Кршикапе
27.02.2024
mp4 (125,53 MB)
Свечаност