Министарство одбране Републике Србије
 
26.02.2024.

Обука војника рода пешадије на служењу војног рока



У пешадијским батаљонима из састава бригада копнене војске у току је завршна фаза обуке војника рода пешадије који су добровољно служење војног рока започели у септембру прошле године.

Војници се у овом периоду обучавања оспособљавају за реализацију колективних задатака у пешадијским јединицама, након што су успешно прошли тромесечно индивидуално обучавање у центрима Команде за обуку.

У складу са програмом обучавања, на полигонима се практично увежбавају тактичке радње и поступци у одбрани и нападу, уз употребу оклопних борбених возила „лазар 3“, и реализују гађања из пешадијског наоружања. Осим тактичке и ватрене обуке, војници свакодневно имају и физичку обуку и активно учествују у реализацији редовних активности јединица.

Циљ је да се по завршетку обуке добију самоуверени и дисциплиновани војници који испуњавају захтеване стандарде обучености и психофизичке способности и поседују квалитете да преживе на бојном пољу и изврше војничке задатке у оквиру одељења, посаде или тима.

И ова генерација војника показује изузетно залагање и високу мотивацију на обуци и у реализацији свих других задатака, а део њих ће одмах по завршетку војног рока ступити у строј професионалних припадника Војске Србије, будући да су за то већ изразили жељу и прошли процес селекције.
photoФОТОГАЛЕРИЈА