Министарство одбране Републике Србије
 
23.02.2024.

Министар Вучевић отворио изложбу „Борба за српску државност и слободу српског народа“



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић отворио је данас изложбу „Борба за српску државност и слободу српског народа“, организовану поводом обележавања 220 година од Првог српског устанка, у Дому Војске Србије у Београду.

Министар Вучевић, на почетку обраћања, честитао је на Сретењском ордену Галерији Дома Војске Србије, директорки Медија центра „Одбрана“, као и свима који су у том здању стварали.

Говорећи о изложби, министар Вучевић указао је да су речи у њеном називу - три речи које су свето тројство, за судбину, историју и будућност наше отаџбине и свакако их не треба раздвајати.

- Ако бих ја требало нешто да додам, онда је то реч – борба. Она је некада војна, некада ратничка, политичка, друштвена, увек одбрамбена што се тиче наше државе и нашег народа. И она је непрекидна. Кад год смо гасили тај пламен борбе, ми смо лутали у мраку неистине, лажи, обмана, ми смо губили везу са нама самима. Кад год је тај пламен слободарски, тај пламен борбе горео, светлео, знали смо где идемо, знали смо на ком смо путу, знали смо шта нам ваља чинити. И то је наша обавеза не само према нашим славним прецима, то је наша обавеза према потомцима, да им предамо ту бакљу борбе за Србију и наш народ, ма где да живи, да се никад не угаси. И да и њима сутра, као нама данас, а јуче и Карађорђу и Милошу Обреновићу и многима знанима и незнанима који су дали оно што су највредније имали – своје животе, увек показује куда и како треба да иде Србија и куда и како треба да иде наш народ – нагласио је министар Вучевић.

Он је посебну захвалност упутио ауторима изложбе, који су својим досадашњим радом уткали себе у неотуђиви, неодвојиви део културе сећања. Такође, министар одбране указао је на значај сабирања и окупљања, као и на циљ који је поставио председник Републике, а то је враћање обележавања најважнијег датума - обележавање Сретења.

- Успели смо сви заједно да то не буде само једна церемонија у једном објекту, него да буде читав низ догађаја и верујем да смо успели да се овај битан празник обележава више дана, на више места са већим бројем људи који учествују и то је суштина тих црвених слова у календару, да се људи сабирају и окупљају, а не да се одржи једна или две свечаности реда ради- рекао је министар одбране.

Указујући на њен значај, министар Вучевић је поручио да би требало да изложба обиђе и остале крајеве Србије, да не буде ексклузивна само за мали број људи, него да то буде доступно већем броју грађана Републике Србије.

- Нек нам се буди нека нова зора, нек долазе неке нове генерације, нека живи Србија у вечности – поручио је министар Вучевић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић рекао је да у називу данашње изложбе постоје три важне речи, а то су слобода, држава и борба.

- И нећемо погрешити ако између ове три речи ставимо знак једнакости. За наш народ тема ове изложбе није  један период историје, није нека епоха или историјски тренутак, за наш српски народ ово је читава историја. Борити се за слободу значи за нас борити се за државу, јер је за нас Србе проверено историјски, емпиријски доказано, нема слободе ако нема државе. Зато ова изложба не приказује само период посвећен Првом српском устанку и његовој 220. годишњици коју ове године обележавамо. Зато смо и на предлог потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића одлучили да изложба не буде на Дан државности, на Сретење, јер је пред нама цела година када треба да прославимо 220. годишњицу Првог српског устанка- рекао је министар Селаковић.

Поставку изложбе аутора Зорана Ивановића и Небојше Ђурановића „Борба за српску државност и слободу српског народа“ чине слике, скулптуре, цртежи и вајарски модели којима је приказана уметнички уобличена борба српског народа за своју слободу и државу.

Аутор изложбе и вајар Ивановић истакао је да данашња борба за развој подразумева наглашену борбу за духовне вредности, борбу за културу и борбу за сопствени идентитет. Он је додао да важан део припада времену у којем смо се као народ обликовали, прошлом времену, сећању и памћењу, истичући значај меморијалне скулптуре која се односи на велике историјске личности и идеје, уз велику моћ уметничког изражавања.

Академски сликар и аутор изложбе Ђурановић рекао је да је изложба пажљиво припремана и да чини  ретроспективу радова насталих током претходних деценија, а на којој су представљена дела која приказују континуитет српског народа у борби за слободу и државност.

Отварању изложбе присуствовали су министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, министар спорта Зоран Гајић, министри без портфеља Новица Тончев и  Ђорђе Милићевић, државни секретари у Влади Републике Србије, чланови колегијума министра одбране, представници Министарства одбране и Војске Србије, борачких удружења и удружења грађана који негују традиције ослободилачких ратова, представници јавног и културног живота и бројни гости.

 Изложба ће бити отворена за све посетиоце до 30. марта.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.02.2024
mp4 (364,31 MB)
Обраћање министра Вучевића
23.02.2024
mp4 (364,84 MB)
Обраћање министра Селаковића
23.02.2024
mp4 (431,81 MB)
Обраћање аутора изложбе Ивановића
23.02.2024
mp4 (94,36 MB)
Обраћање аутора изложбе Ђурановића
23.02.2024
mp4 (140,07 MB)
Отварање изложбе