Министарство одбране Републике Србије
 
14.02.2024.

Почасна артиљеријска паљба, дефиле пловила Речне флотиле и налет ваздухоплова поводом Дана државности



По наређењу председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, поводом обележавања 15. фебруара – Дана државности Републике Србије, припадници Гарде Војске Србије извршили су данас почасну артиљеријску паљбу истовремено у Београду, Новом Саду и Нишу.

Почасној артиљеријској паљби изведеној са Нишке тврђаве присуствовао је потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и министарка здравља др Даница Грујичић, државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић присуствовали су извођењу почасне паљбе са Савског платоа на Калемегдану у Београду, а на Петроварадинској тврђави у Новом Саду почасној артиљеријској паљби присуствовали су министар унутрашњих послова Братислав Гашић и државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић.

Уз звуке Војног оркестра „Ниш“ Копнене војске са Нишке тврђаве испаљено је 10 плотуна из четири артиљеријска оруђа, наступ Репрезентативног оркестра Гарде претходио је испаљењу 10 плотуна из шест оруђа на Калемегдану, а Полицијски оркестар Министарства унутрашњих послова увеличао је почасну паљбу 10 плотуна из четири артиљеријска оруђа у Новом Саду.

Упоредо са извршењем почасне паљбе, пловила Речне флотиле приредила су дефиле - у Београду на пловидбеној рути од Савског језера до Панчевачког моста и Новом Саду од Жежељевог моста до моста Слободе, а грађане су традиционалним рубним поздравом поздравиле посаде командних, помоћних, вишенаменских, патролних и десантних бродова.

Поводом празника, за грађане Србије данас је изведен и летачки програм ваздухоплова Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије изнад градова у Републици Србији. Прелет над Београдом, Младеновцем, Крагујевцем, Крушевцем, Нишом, Јагодином, Пожаревцем, Смедеревом, Панчевом и Новим Садом извршили су авиони „МиГ 29“ и „CASA C-295“, а хеликоптере Х-145 и Ми-35 су на небу изнад својих градова могли да виде становници Краљева, Чачка, Ваљева, Горњег Милановца, Крушевца и Ниша.

Србија обележава Сретење - Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је подигнут Први српски устанак под вођством вожда Карађорђа и када је 1835. године донет Сретењски устав, први савремени Устав Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.02.2024
mp4 (157,88 MB)
Почасна артиљеријска паљба у Нишу
14.02.2024
mp4 (75,82 MB)
Почасна артиљеријска паљба у Београду
14.02.2024
mp4 (47,18 MB)
Почасна артиљеријска паљба у Новом Саду