Министарство одбране Републике Србије
 
01.02.2024.

Састанак министра Вучевића са председавајућим Војном комитету Европске уније генералом Бригером



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са председавајућим Војном комитету Европске уније генералом Робертом Бригером, који се налази у посети Републици Србији.

Министар Вучевић је подсетио да је, уз очување територијалног интегритета и суверенитета и регионалне сарадње, спољнополитички циљ Републике Србије чланство у Европској унији, указујући истовремено и на значај доприноса Министарства одбране и Војске Србије Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ.

Република Србија, рекао је министар Вучевић, од 2012. године је активни контрибутор мисијама и операцијама под окриљем ЕУ, а тренутно учествујемо у две војне мисије и једној операцији ЕУ. Он је указао да током 2024. године планирамо да квантитативно повећамо учешће Војске Србије кроз ангажовање и у мисији за обуку ЕУ у Мозамбику - EUTM Mozambique.

Генерал Бригер је у разговору информисао министра Вучевића о актуелној ситуацији у мисијама и операцијама ЕУ, у контексту измењене геополитичке ситуације. Он је истакао да сматра да се ангажовањем у оквиру ЗБОП деле заједничке вредности, као и да се Република Србија показала поузданим партнером Европске уније.    

Обострано је закључено да је пожељно да се задржи континуитет одржавања оваквих сусрета који доприносе међусобном разумевању и даљем унапређењу сарадње.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.02.2024
mp4 (55,66 MB)
Састанак