Министарство одбране Републике Србије
 
15.01.2024.

Почетак усавршавања 13. класе Високих студија безбедности и одбране



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас свечаности поводом почетка усавршавања 13. класе полазника Високих студија безбедности и одбране, у амфитеатру Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ у Београду.

Министар Вучевић поручио је полазницима да искористе ову јединствену шансу у животу и у професионалној каријери, јер ово није нешто што се сваки дан дешава нити се подразумева.

- Част је и привилегија имати могућност да чујете и научите нешто ново, да се усавршите, упознате искусне професионалце, стручњаке, да вам предају људи који су заиста репрезентативног нивоа знања и личног дигнитета, да имате могућност да обиђете многе институције и установе и у држави и у иностранству и да то урадите не само на сопствену корист, него и на корист државе из које долазите, без обзира из ког система долазите – рекао је министар Вучевић и додао да је геополитичка ситуација све компликованија.

Према његовим речима, нико не може да каже куда и како нас води 2024. година или шта ће бити.

- Када видите шта је тренутно лајтмотив скупа у Давосу, да свет улази у мрачан период, онда вам је јасно шта, куда и како може да се даље одвија или дешава. Ситуација у региону је исто изазовна и за нас у Србији, пре свега по питању Косова и Метохије, веома тешка. Политички, али и безбедносно, што захтева од свих нас који смо ангажовани и почаствовани што смо део система одбране наше отаџбине, да будемо посебно обазриви или посебно посвећени стварима које радимо – поручио је министар Вучевић.

Обраћајући се полазницима 13. класе, министар одбране рекао је да сви заједно чине један мозаик, који представља јединствену слику безбедности и одбране наше државе.

- Без тог мозаика, без те слике ни остали системи државе не могу да функционишу или не могу довољно добро да функционишу. Тиме је ваша одговорност и већа и значајнија. Надам се и верујем да сте свесни тога и да добро перципирате све ове околности. Желим вам успешно савладавање градива, није срамота нешто ново научити и, без обзира ког сте звања и занимања, без обзира какво вам је радно и животно искуство, увек нешто ново можете да чујете, нешто ново да научите, да усавршите своје способности и своје вештине, да подигнете ниво личног знања, али тиме и квалитет наше државе Србије. Верујем да ћете бити достојни овог и личног и професионалног изазова, али и части коју имате да будете овде – истакао је министар одбране.

Министар Вучевић поздравио је и полазнике из осталих институција Србије, представнике Републике Српске и припаднике оружаних снага Босне и Херцеговине и Мађарске.

- Добро дошли. Верујем да ћете се осећати као међу пријатељима. Добро дошли и осећајте се као код куће. Живела Војска Србије! Живела Србија – закључио је министар Вучевић.

Начелник Школе националне одбране пуковник Мићо Сувајац рекао је да су Високе студије безбедности и одбране највиши ниво усавршавања у систему војног школства, да имају међуресорни  карактер и да је њихов циљ образовање и припрема полазника за преузимање високих дужности у системима националне безбедности.  

- Циљ студија је и оспособљавање полазника за мултидисциплинарно анализирање савременог безбедносног окружења, развој елемената система националне безбедности, процењивање дугорочних политичко-безбедносних трендова, као и сарадњу са другим системима на регионалном и глобалном нивоу – поручио је пуковник Сувајац.

Међу 19 полазника 13. класе су припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници Народне скупштине, Владе, представници министарстава у Влади, Безбедносно-информативне агенције, затим представници Републике Српске и припадници оружаних снага Босне и Херцеговине и Мађарске.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.01.2024
mp4 (418,18 MB)
Обраћање министра Вучевића
15.01.2024
mp4 (66,12 MB)
Свечаност