Министарство одбране Републике Србије
 
08.01.2024.

Министар Вучевић и генерал Мојсиловић на обележавању Дана Републике Српске у Бањалуци



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је данас свечаној академији поводом Дана Републике Српске у спортској дворани „Борик“ у Бањалуци.
Свечаној академији присуствовали су српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Републике Српске Милорад Додик, патријарх српски Порфирије, председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић, министри у Влади Републике Србије, делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници институција Републике Србије и Републике Српске, представници јавног и културног живота и многобројни грађани.
Председник Скупштине Србије Орлић пренео је поздраве председника Републике Србије Александра Вучића и државног руководства и у име грађана Србије честитао Дан Републике Српске. 
- Данашњи дан обележавамо заједно, исказујући поштовање и захвалност великанима који су 9. јануара 1992. решили да заштите права народа који овде живи, да сачувају свој мир и слободу, право на живот и постојање, право да тај народ има своју будућност. То су и учинили. Иста права и исте вредности чувамо и ми данас. Оне се не подразумевају, нису дате, а ми боље него ико други знамо да мир мора да се чува као драгоценост и да ничег важнијег од слободе нема – рекао је Орлић и поручио да треба да чувамо српски народ где год да живи нагласивши да ће Србија увек бити уз Републику Српску.

Патријарх Профирије честитао је велики празник Божић истакавши да чежња за миром Божијим, за чим чезне сваки човек, значи да смо јасно опредељени за Христа, истину Божију, правду и љубав.
- Ми смо читавим својим бићем, не од јуче и не само данас, одувек опредељени за суштински мир, знајући да нема мира ако нисмо у миру са Богом, ако нисмо у сагласју са њим, ако се не трудимо да живимо по његовим заповестима, без обзира на наше падове и слабости. Знамо да без тог нашег суштинског опредељења није могуће успоставити хармонију и мир у себи, али исто тако знамо да оно што нам је опредељење јесте мир са сваким човеком и свим народима, а то није могуће реализовати без мира са Богом тј. без наше суштинске, православне вере, која нас је кроз векове обликовала – рекао је патријарх Порфирије.

Председник Републике Српске Додик, обраћајући се окупљенима, рекао је да девети дан у години народ Републике Српске обележава као свој Дан и да то чини с великом љубављу.

- Чинимо то и са жељом да никога не повредимо, а да се ипак веселимо, јер то припада нама, нашој души, нашем карактеру и нашој слободи. Слобода нама никада није била филозофска реч. Србима на овим просторима она је одувек била егзистенцијална реч и зато је произвела многе наше акције које смо водили до оснивања Републике Српске. Кроз векове су се Срби на овим просторима борили за слободу – рекао је Додик и поручио да захваљујући руководству Републике Србије и Републике Српске јасно је послата порука „да желимо мир и стабилност“.

Министар Вучевић и генерал Мојсиловић присуствоваће и свечаном пријему у Административном центру Владе Републике Српске који ће вечерас бити уприличен у оквиру обележавања Дана Републике Српске.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.01.2024
mp4 (195,95 MB)
Свечаност