Министарство одбране Републике Србије
 
04.01.2024.

Обука борбених послуга на савременим артиљеријским средствима



На полигонима и вежбовном простору у околини Ниша у току је реализација колективне обуке послуга самоходних топ-хаубица 155 мм Б-52 М-15 „нора“. 

Обука се реализује са циљем даљег унапређења оспособљености припадника дивизиона Мешовите артиљеријске бригаде наоружаног „норама“ за припрему и извођење дејстава, уз максимално искоришћење могућности овог савременог борбеног средства.

Послуге на обуци увежбавају поседање ватреног положаја, правовремено откривање циљева, употребу аутоматизованог система за управљање ватром и извршење посредног гађања, у складу са задатим стандардима и нормама за ефикасно дејство. Акценат је на практичном оспособљавању старешина и професионалних војника за додатне дужности у оквиру послуга артиљеријског оруђа, чиме се обезбеђује замењивост састава и унапређују жилавост и борбена отпорност јединице.

Континуирана реализација обуке и увежбавања кључни су за очување високе оспособљености и борбене готовости дивизиона којем су, увођењем топ-хаубица 155 мм „нора“ у оперативну употребу, значајно унапређене способности за пружање поуздане, прецизне и снажне ватрене подршке јединицама Војске Србије у извођењу операција.
photoФОТОГАЛЕРИЈА