Министарство одбране Републике Србије
 
03.01.2024.

Обука извиђача Копнене војске у зимским условима



Припадници извиђачких јединица Копнене војске реализовали су на Копаонику разноврсне садржаје тактичке обуке у зимским условима.

Ова обука представља део редовних вежбовних активности извиђачких јединица, а изводи се ради одржавања високог нивоа оспособљености професионалног састава за реализацију обавештајног обезбеђења у операцијама Војске Србије.

Извиђачи су, током обуке на планинском терену прекривеном снежним покривачем, увежбавали тактичке радње и поступке приликом организовања извиђачких патрола, препада и заседа, те прикупљање обавештајних података о непријатељу и стању на територији, уз употребу савремених средстава за осматрање којима су опремљене извиђачке јединице Војске Србије.

Осим тактичке обуке, они су прошли и кондицирање у алпском скијању будући да је познавање скијашких техника неопходно за ефикасно извршавање извиђачких задатака у зимском окружењу.

Стална обука у различитим тактичким, временским и земљишним условима, кључна је за очување и унапређење способности извиђачких јединица да изврше све наменске задатке и обезбеде поуздане и проверене обавештајне податке, који су од немерљивог значаја за успех операција Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА