Министарство одбране Републике Србије
 
04.12.2023.

Министар Вучевић: Војним ветеранима дугујемо нашу слободу и одајемо пошту бесмртном небеском строју палих предакаПотпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас свечаној академији поводом Дана војних ветерана у Дому Гарде на Топчидеру.

На почетку свечаности, прочитана је честитка коју је поводом данашњег празника упутио председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић.

Честитајући Дан војних ветерана, министар Вучевић рекао је да тај празник с правом сврставамо међу највеће војне празнике, јер се сећамо свих који су 1912. године „смогли снаге да на јуриш ослободе нашу поробљену браћу и ослободе стару Србију и Косово и Метохију“.

- На овај дан треба да се сетимо њиховог победничког хука и јуриша, њихове победничке вере, њиховог несаломивог херојства и славе. Када су једном кренули, ови див јунаци нису стали све до Јадранског мора. А кренула је цела Србија. Јавили су се добровољци из Војводине, Босне и Херцеговине, Далмације, молили су да их приме, како се певало, у редове србијанске да и они дају допринос – нагласио је министар одбране.

Он се осврнуо на речи Слободана Јовановића, који пише да су три основна фактора дала пресудан допринос успеху овог рата, да се све ујединило и да су сви чекали час остварења завета и слободе.

- Осим тога, српски војник израстао из народа, спреман на жртву и беспрекорно издржљив, добро опремљен савременим наоружањем и дисциплинован, с домаћим старешинским кадром био је спреман да полети. У целом народу врила је мисао о свесном вршењу дужности и свесном жртвовању. И сви су били спремни. Неку годину пре овог догађаја, док се само ишчекивао повод за општенародно ослобођење, Милан Ракић је са сузама у очима спевао песму „На Газиместану“. Сви су певали само о слободи и сањали сан – истакао је министар Вучевић.

Он је још једном подвукао да је важно да се сећамо, да је важно да знамо и да памтимо, да смо сложни могли све и да љубав према отаџбини уједињује, прашта и побеђује.

- Тој љубави данас морамо бити одани и посвећени. Њој верни и заклети. Нека у нашим срцима горе пећка кандила и молитве за нашу отаџбину као некад. Срећан нам Дан војних ветерана. Њима дугујемо нашу слободу и одајемо пошту бесмртном небеском строју палих предака наших. Слава војним ветеранима Србије! Живела Војска Србије узданица наша! Живела наша једина отаџбина! Живела Србија – рекао је министар Вучевић.

Први пут поводом Дана војних ветерана, у сарадњи са Министарством просвете, Министарство одбране организовало је литерарни конкурс за ученике средњих школа у Републици Србији на тему „Момчило Гаврић – мали јунак Великог рата“. Прву и другу награду освојиле су ученице трећег и четвртог разреда Војне гимназије Сара Миликић и Даница Војновић, док је трећа награда припала ученици другог разреда Прве крагујевачке гимназије Јелени Миловановић.

У оквиру културно-уметничког програма, на данашњој свечаности наступио је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички”, а кроз наступ драмских уметника приказани су и неки од ликова и догађаја који су исписали историју нашег народа.

Данашњој свечаности присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Министарства културе, Министарства унутрашњих послова, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства просвете, затим војни ветерани и породице погинулих припадника војске, представници војнодипломатског кора, верских заједница и традиционалних и ветеранских удружења.

Дан војних ветерана – 4. децембар обележава се у знак сећања на 1912. годину, када је потписано примирје у Првом балканском рату.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.12.2023
mp4 (389,07 MB)
Обраћање министра Вучевића
04.12.2023
mp4 (138,53 MB)
Свечаност