Министарство одбране Републике Србије
 
01.12.2023.

Састанак представника Министарства одбране и синдиката фабрике Застава оружјеНа захтев неколико синдиката фабрике Застава оружје а.д. Министарство одбране организовало је састанак како би се заједнички размотрила питања која су од значаја за пословање фабрике и статус радника.

Састанку су присуствовали шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, генерални директор фабрике „Застава оружје“ Саша Милошевић, као и председници и главни повереници  Асоцијације слободних и независних синдиката - Снежана Васиљевић, Индустријског синдиката - Драган Милосављевић, Синдиката Независност - Веселин Јевремовић и Слободног синдиката - Горан Мандић.

Представници осталих синдиката нажалост нису се одазвали позиву Министарства одбране иако су поједини захтевали састанак са представницима Министарства одбране.

Представници синдиката изнелу су кључне проблеме са којима се суочавају запослени у фабрици Застава оружје а.д. и изнели своја очекивања да ће се изнети проблеми решавати заједнички у сарадњи са руководством фабрике и уз подршку Министарства одбране и Владе Републике Србије.

Након конструктивног разговора потврђено је да Министарство одбране и Република Србија препознају значај Заставе оружје а.д. као најстарије фабрике Одбрамбене индустрије Србије и пренето је уверење да радници фабрике могу да рачунају на безрезервну подршку државе. У прилог томе говори чињеница да су фабрици одобрена и већ уплаћена финансијска средства за нови инвестициони циклус Владе Републике Србије у циљу унапређења производних капацитета и освајања модерних технологија које ће значајно допринети технолошкој способности фабрике за производњу савременог наоружања за потребе Војске Србије, а и пословању фабрике на тржишту.

Застава оружје а.д. остварила је значајан напредак у обиму уговарања током 2023. године који је за скоро 80% већи од уговарања у 2022. години, док је вишеструко увећан и обим уговарања са Министарством одбране. С тим у вези, представници Министарства одбране пренели су задовољство Војске Србије у погледу квалитета и динамике испоруке новоразвијеног наоружања које је Застава оружје а.д. испоручила у текућој години.

Побољшани услови пословања у 2023. години омогућиће стабилну финансијску ситуацију у фабрици и сигурну исплату зарада запосленима.

Министарство одбране, као и до сада, остаје отворено за разговоре са представницима синдиката који имају за циљ конструктиван дијалог и побољшање положаја и услова рада свих радника фабрика Одбрамбене индустрије Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.12.2023
mp4 (24,47 MB)
Састанак