Министарство одбране Републике Србије
 
24.10.2023.

Представљање издања Медија центра "Одбрана" страним изасланицима одбране



На штанду Министарства одбране и Војске Србије, у оквиру 66. Међународног београдског сајма књига, данас су изасланицима одбране акредитованим у Републици Србији представљени нови наслови Медија центра „Одбрана“.

Тематске садржаје које су за најзначајнију културну сајамску манифестацију приредили Министарство одбране и Војска Србије, изасланицима одбране презентовала је директорка Медија центра „Одбрана“ пуковник Биљана Пашић.

Осврћући се на већ традиционални карактер овог сусрета, пуковник Пашић истакла је да три установе чији је оснивач Управа за односе с јавношћу Министарства одбране ове године обележавају значајне јубилеје.

- Војна штампарија обележава 125 година постојања, Војнофилмски центар „Застава филм“ седам и по деценија, а већ 70 година Велика галерија Дома Војске Србије место је окупљања престоничких поклоника уметности, па смо зато одлучили и да слоган нашег наступа на овогодишњем Сајму књига буде „Снага традиције“ - рекла је пуковник Пашић.

Представљајући нова издања, настала управо као допринос неговању традиције, издвојила је књиге „Политика одбране Југославије 1945–1959.“, „Војислав Танкосић” и „Дневник железничара из Великог рата”, а осврнула се и на едицију „Четири војводе”, о нашим најзначајнијим командантима из времена Великог рата, „чија се умећа ратовања данас изучавају на престижним војним академијама Европе и света“.  

Директорка Медија центра „Одбрана“ подсетила је и на низ нових значајних издања из едиција „Монографије”, увек веома атрактивне и тражене „Војне технике”, али и уџбеничку литературу коју „Одбрана“ објављује за Медицински факултет ВМА и Војну академију.

- То су само неки од више од стотину наслова које је Медија центар „Одбрана“ објавио између два сајма књига, а у наредним данима промовисаћемо 38 књига из различитих едиција, док се на самом штанду налази око 350 наших издања – истакла је пуковник Пашић.

Осврнувши се на дугу и богату традицију војне књиге, она је подсетила на нека од бројних добијених признања у тој области.

- За „Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату“ добили смо специјално признање за издавачки подухват Сајма књига у Београду, а на недавно одржаном Међународном сајму књиге у Бањалуци, и ове године, други пут заредом, понели смо посебно признање за најбољу сајамску промоцију – рекла је директорка Медија центра „Одбрана“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА