Министарство одбране Републике Србије
 
16.09.2023.

Министар Вучевић на манифестацији у Кикинди



Изасланик председника Републике Александра Вучића потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић посетио је данас привредну и породичну манифестацију, која се 38. пут одржава у Кикинди.

Реч је о најпознатијем и највећем фестивалу Кикинде, названом по бундеви, односно лудаји, а ова манифестација сваке године окупља више десетина хиљада посетилаца који у свечарској атмосфери, сваког септембра, у данима њеног одржавања посећују тај војвођански град.

Обраћајући се окупљенима, министар Вучевић честитао је градоначелнику Кикинде и свим Кикинђанима што су однеговали овакву манифестацију и направили бренд.

- Научили сте све нас да итекако имамо добре ствари у нашој држави. Стално причамо о неким другим државама које имају друге фестивале и производ, некада им се дивимо с правом некада претерујемо, али смо често заборавили шта је оно што нас је красило годинама, деценијама, вековима. А Банат, Кикинду красила је ова дивна прича, ево четири деценије готово само у фестивалском делу, а многу дуже суштински, животно - нагласио је министар Вучевић.

Он је истакао да су бундеве и ове године рекордне и да Кикинђани тврде "ако се попнемо на лудају да видимо цео Банат или бар северни Банат".

- Честитам свима, пре свега људима који су учествовали, као и на рекордима, честитам нашим комшијама из Мађарске на победи, уз жељу да имамо најбоље могуће односе и са нашим пријатељима из Мађарске, Румуније и свих других држава. Много сам срећан што видим пријатеље из разних општина и градова широм Србије, дошли су из источне, јужне Србије, централне, других делова Војводине, да уживају у вашем кикиндском гостопримству, да уживају у равном Банату, да уживају у Кикинди која заслужује да опет буде на мапи дешавања у нашој држави - истакао је министар Вучевић.

Он је, такође, изразио наду да ће се врло брзо још лакше и брже долазити, а пре свега сигурније до Кикинде.

- Изградићемо тај чувени "смајли", да се повежемо још боље, да нам буду бољи и сигурнији путеви, да нам људи сигурније, боље путују, да још више гостију дође у Кикинду, да решите проблем хотела, да отварате неке нове ствари, да правите још боље ствари за живот Кикинђана и свих људи који се окрећу ка Кикинди, а то је цео северно Банатски округ - поручио је министар Вучевић.

Он је, такође, у име председника Републике наше државе, честитао на овом сјајном фестивалу.

- Честитам вам на гостопримству, честитам вам на вредноћи и раду, вама и вашим породицама. Ово је и породични празник, ми верујемо у породице, ми смо поносни на нашу децу, на наше мајке и очеве, браћу и сестре, наше баке и деке, ми се не стидимо наше породице као што неки желе да нас науче. Ми знамо и ко је мама и ко је тата, знамо ко је син и ко је ћерка, ми у те ствари верујемо и стојимо и држимо се заједно и никоме ништа не намећемо само немојте ни нама ништа да  намећете. Ми волимо и нашу Кикинду и раван Банат и волимо и ову лудају, неко каже да је то "банатска банана" ја кажем да је то само лудаја, а ви ако имате нешто боље изнесите, ово је најбоље што ми имамо. Живела Кикинда, живео наш јуначки Банат у дичној Војводини и живела наша једина отаџбина, живела Србија - поручио је министар Вучевић.

Домаћин манифестације, градоначелник Кикинде Никола Лукач указао је на њен значај за све Кикинђане.

- Током ова четири дана град Кикинда је једна велика "гостињска соба" где сви ми Кикинђани пуног срца желимо да вас дочекамо и да се покажемо у најбољем светлу и да све оно што краси Кикинду вам у том кратком периоду покажемо - истакао је Лукач.

Прем његовим речима, то је манифестација на којој се негују култура и обичаји свих народа који живе у том граду.

Министар Вучевућ, том приликом, уручио је и награде за прва места у категоријама најдуже и највеће бундеве, односно лудаје. Пехар је уручио Душану Јанкову који је узгојио бундеву дугачку 309 цм, а најтежа бундева је била тешка 865,5 кг узгајивача Тибора Кокаија, коме је министар Вучевић уручио и пехар за обарање рекорда.

Током данашње посете, министар Вучевић обишао је и "Банатски фруштук",  "Гостинску собу" и "Улицу старих заната", где је разговарао са учесницима манифестације и излагачима.

Манифестацији су присуствовали и шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић и саветница потпредседника Владе Ана Лекић, представници локалне самоуправе и грађани.

Ова најзначајнија привредно-туристичка манифестација у Кикинди, уједно и највећа породична манифестација која окупља госте из свих крајева земље и региона, ове године се одржава 38. пут уз традиционалне сегменте посвећене гастрономији, привреди, земљорадњи и култури.

"Банатски фруштук" је гастрономске природе и у том сегменту учествује више десетина различитих удружења жена која приказују своја умећа у припремању банатске хране. "Гостинска соба" посвећена је културно-уметничком програму у коме учествују локална културно-уметничка друштва и гости. Ту је и "Улица старих заната", али и сувенира где се представљају локални произвођачи и чувари старих заната.

На манифестацији учествује више од 200 најразличитијих излагача, а посети је и до 65.000 туриста.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.09.2023
mp4 (333,43 MB)
Обраћање министра Вучевића
16.09.2023
mp4 (120,04 MB)
Обраћање градоначелника Николе Лукача
16.09.2023
mp4 (145,71 MB)
Манифестација