Министарство одбране Републике Србије
 
15.09.2023.

Одржан приказ наоружања, војне опреме и дела способности Војске Србије у Нишу



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, обишао је данас приказ наоружања, војне опреме и способности Војске Србије „Застава 2023“, који је одржан поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Приказу је присуствовао и председник Републике Српске Милорад Додик.

Након завршеног приказа председник Вучић честитао је министру Вучевићу и генералу Мојсиловићу, али и свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије и окупљенима Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

- Живимо у не лако време у које готово никада нема добрих вести, али Србија је данас много снажнија и много јача него што је до пре само неколико година била и наставиће да се развија, не само у војном смислу, већ и у привредном смислу и у смислу броја запослених и изграђених километара пута, пруга, као и нових болница и школа. То је оно чиме можемо да се дичимо и то је оно што нашој застави, слободи и нашем јединству даје смисао - нагласио је председник Вучић.

Он је честитао празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе свим грађанима и Србима широм света.

- Ма колико граница да нас дели, нико не може да нам узме припадност истом роду, то је исти српски језик, то је иста српска тробојка – црвено, плаво, бела. Тога се никада нећемо одрећи и увек ћемо припадати истом народу и са поносом то истицати - поручио је председник Вучић.

Говорећи о Војсци Србије, он је истакао да смо и данас и претходне недеље добили значајна појачања у оруђу и оружју и да ће тек тога бити.

- Настављамо да се развијамо, огроман новац улажемо, непропориционално велики у односу на нашу економску снагу. Али, ми смо једина војно неутрална земља у овом делу, то је случај и са Босном и Херцеговином, али је де факто у потпуном окружењу земаља које припадају једном војном блоку. Желимо љубоморно да чувамо своју војну неутралност и да сами бринемо о свом небу, својој земљи и деци, и то ћемо наставити да радимо и у будућности. Нећемо да припадамо ниједном блоку. Дичимо се чињеницом да смо слободна и слободарска земља, и дичимо се својом црвено, плаво, белом тробојком, и дичимо се својом снажном и све ефикаснијом војском. Нека живи Србија и срећан празник свима - поручио је председник Вучић.

Председник Републике Српске Милорад Додик, након обиласка, захвалио је на прилици што се још једном уверио у способност и опремљеност Војске Србије.

- Ово је сасвим нешто другачије што смо могли да видимо у односу на оно од пре десетак година. У име Републике Српске и народа Републике Српске могу да изразим задовољство чињеницом да Војска Србије стабилизује своје потенцијале, да је спремна и способна да одбрани Србију, њен народ, њену територију. Видео сам овде заиста опредељене, обучене, мотивисане војнике и што је најважније видео сам овде опрему коју немам прилике да видим нигде на другом месту – истакао је председник Додик честитајући председнику Вучићу, министру Вучевићу и генералу Мојсиловићу и свима који су укључени у опремање војске.

На данашњем приказу у Нишу били су изложени борбени и неборбени системи, бројно наоружање, војна опрема, као и производи српске одбрамбене индустрије.

На самом почетку приказа посетиоци могли су да виде изложена пешадијска средстава КОРНЕТ, ПОЛК 9К111 ФАГОТ, БГА 30мм, беспилотне летелице и дронове, као и новоуведена средства и опрему.

Интересовање грађана, а посебно најмлађих привукли су прикази борбених возила БРДМ-2МС, ЛАЗАР, МРАП и МИЛОШ, Хамер, демонстрација управљања тенком Т-72МС и приказ борилачких вештина.

Данас су била изложена и значајнија средства ратне технике: тенк М-84, БВП М-80А, самоходна хаубица 122мм, ЛАЗАР-3, БОВ ПОЛО модернизовани, АЛАС, МИЛОШ и противаздухопловна средства ФК-3, ПАСАРС и ПАНЦИР.

Припадници 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције и припадници Војнотехничког института приказали су стрељачко наоружање: пиштоље, аутоматске пушке, снајпере и сачмарице, као и малог МИЛОША. Припадници 63. падобранске бригаде демонстрирали су и руковање хладним оружјем и спуштање конопцем низ зид.

Посебну пажњу привукла су средства артиљерије НОРА Б-52, као и средства и опрема рода АБХО.

Припадници Војне полиције приказали су комплет заштитне и опреме за разбијање демонстрација, као и рад са службеним псима.

На крају приказа, пажњу бројним посетиоцима привукли су припадници 63. падобранске бригаде који су извели спуштање из хеликоптера помоћу верачког ужета и атрактиван падобрански скок.

Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе уприличен је и налетом авиона МиГ-29, "орао", Г-4, као и хеликоптера Ми-35, Ми-17, Х-145 и Газела.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.09.2023
mp4 (247,31 MB)
Обраћање председника Вучића
15.09.2023
mp4 (200,23 MB)
Приказ наоружања, војне опреме и дела способности Војске Србије