Министарство одбране Републике Србије
 
11.09.2023.

Сећање на српске и грчке војнике погинуле у Првом светском рату



Уз војне почасти, данас је у Пироту одржана традиционална комеморативна свечаност у знак сећања на српске и грчке војнике погинуле у Првом светском рату и сахрањене у овом граду.

Делегацију Министарства одбране и Војске Србије предводио је заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић, који је овом приликом положио венце на грчком војничком гробљу и крај Споменика страдалим Пироћанцима у Првом светском рату. 

Венце на споменике погинулим ратницима положиле су и делегације Владе Републике Србије, амбасада Грчке и Кипра, органа локалне самоуправе и организација које негују традиције одбрамбених и ослободилачких ратова.

У саставу делегације Владе Републике Србије били су вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић и саветник министра одбране Никола Бањац.

У Пироту је сахрањено 7610 српских и 358 грчких војника и официра који су се заједно борили и страдали током Првог светског рата, а њима у част сваког септембра се организује заједничка српско-грчка комеморативна свечаност.
photoФОТОГАЛЕРИЈА