Министарство одбране Републике Србије
 
10.09.2023.

Министар Вучевић присуствовао освећењу храма Преподобног Симеона Мироточивог у Ветернику



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас освећењу храма Преподобног Симеона Мироточивог у Ветернику и светој архијерејској литургији коју је богослужио Његова Светост Патријарх Српски Порфирије, у оквиру обележавања 100 година постојања Ветерника.

Патријарх српски Порфирије, том приликом, у ветерничком храму литургију је служио уз саслужење домаћина епископа бачког Иринеја, и епископа осечкопољског и барањског Херувима, ваљевског Исихија, шабачког Јеротеја и мохачког Дамаскина, као и свештенства Епархије бачке.

Патријарх Порфирије је у својој беседи истакао да је освећењем овог храма Ветерник добио своју душу, јер оно што је душа за човека то је храм божји у једном насељу. Он је позвао да овај храм буде место сабирања православних Срба, где год да живе, да покажемо да јесмо народ божји и народ хришћански.

Новосадско насеље Ветерник настало је пре једног века, када су породице српских ратника који су преживели албанску голготу и Солунски фронт, насељене на том простору дајући месту име Ветерник као спомен на планину на Кајмакчалану приликом пробоја Солунског фронта, где су изгубили вид од последица бојног отрова који је на њих бачен.

У част добровољаца Српске војске, за херојску борбу на планини Ветерник у Првом светском рату, испред храма подигнут је и Споменик српском добровољцу.

Ветернички храм, посвећен светом Симеону Мироточивом оцу Светог Саве, налази се у самом центру насеља, а за тај велелепни храм везује се епитет једног од најлепших верских објеката у Србији, које припадају грађевинама с краја 20. века.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.09.2023
mp4 (158,41 MB)
Освећење храма Преподобног Симеона Мироточивог