Министарство одбране Републике Србије
 
23.08.2023.

Повратак другог дела контингента Војске Србије из Словеније



Државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић дочекали су вечерас, у касарни „Топчидер“, други део контингента Војске Србије који је био ангажован у хуманитарној операцији спречавања, отклањања, ублажавања и санирања последица поплава у Републици Словенији.

Том приликом, државни секретар Јелић, у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, поздравио је припаднике Војске Србије и истакао да је њихово ангажовање оцењено као високо професионално и да су у сложеним условима показали спремност и оспособљеност приликом реализације задатака, овог пута у пружању помоћи становништву у хуманитарној операцији.

Други део контингента чини 34 припадника Војске Србије који су били ангажовани на задацима биолошке дезинфекције објеката и земљишта, снабдевања водом и горивом и на извођењу инжињеријских радова у угроженим подручјима.

У пружању помоћи словеначком народу учествовала су и 22 припадника Војске Србије са хеликоптерима  Х-145М и Ми-17. Они су били ангажовани на задацима ваздушног транспорта спасилачких екипа, цивила, воде, горива и другог материјала у најтеже погођеним планинским областима Корушке и Штајерске на североистоку Словеније.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.08.2023
mp4 (86,46 MB)
Повратак другог дела контингента