Министарство одбране Републике Србије
 
04.08.2023.

Председник Вучић: Никада више Србија неће затварати путеве за свој народ



Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“, коју су на данашњи дан 1995. године извеле оружане формације Хрватске, обележен је вечерас у Приједору.

Обележавању Дана сећања присуствовали су председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић, председница Владе Србије Ана Брнабић, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Жртвама „Олује“ пошту су одали и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, председник Републике Српске Милорад Додик и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Председник Вучић на почетку свог обраћања захвалио је свима који су у великом броју дошли на Градски трг у Приједору. Према његовим речима, последњих дана сведоци смо лицемерја, двоструких стандарда у понашању великих сила према Србима те додао да се суочавамо с много проблема да понекад и „ми који морамо да бринемо и водимо рачуна о народу и грађанима које водимо, морамо да дамо одушка сопственим мислима и емоцијама“.

- Данас смо били на Петровачкој цести, на само једном месту у тој најтужнијој колони направљеној још од 1945. године на тлу савремене Европе, о чему сви намерно ћуте. У целој Европи нико о томе неће да говори. Користиће све могуће изразе, егзодус, погром, прогон - све! Али вам никада неће рећи да је то највеће етничко чишћење на европском тлу од 1945. године. Видећете и многе српске стварне и лажне интелектуалне кругове и у Београду и у Загребу и у многим другим градовима, који ће све могуће изразе овог света да употребе, само никад неће рећи да је то био злочин етничког чишћења. Како је то пре само 30 година било 700.000 Срба у Хрватској, а данас свега 112.000 по попису који они рекламирају? Шта се десило са тим људима?  Због чега нестадоше? Што им је много добро било? Или зато што сте учинили тежак злочин против једног народа – питао је председник Вучић.

Како је истакао, ми у савремено време живимо од дана до дана, никог није брига за то што смо ми вечерас овде, сутра иде други дан, сви имају своје проблеме, нико никога не жели ни да саслуша, камоли да озбиљније анализира нечије речи, да сагледава будућност.

- Када смо пре неколико година Додик и ја донели одлуку да заједнички обележавамо све наше несреће, страдања, али и добре ствари из наше прошлости, разговарали смо и о Петровачкој цести. Ја сам рекао да Србија преузима на себе да изгради спомен крст, спомен капелу, помоћи ћемо све што можемо и у ове четири општине где су Срби већина, а које припадају Федерацији. За људе који не знају, поставили смо мали дрвени крст да обележи стравичну трагедију – рекао је председник Србије и додао да 28 година размишља како изгледа то место, каква је то Петровачка цеста.

- Нисам ишао тим путем. Све сам знао у бившој Југославији. Нема места, нема села које не знам, ето нисам био. И 28 година размишљам како је то могуће, како је могуће да грешком гађате децу и старце. Данас кад видите место јасно вам је да грешке није било. Немогуће је да сте на оваквом простору направили грешку. Ја знам како изгледа Миг-21, знам да је немогуће да направите грешку. Све сте видели, све вам је било јасно. Хтели сте да убијете и децу и њихове деке и баке. Јасно вам је било да ту нема ни оружја ни оруђа нити било чега – казао је председник Вучић и додао да се у тим тренуцима у Београду доноси одлука за покретање поступка и подиже се оптужница против оних који су учествовали у убиству те деце.

- Е сада видите какви смо и ми Срби, а да видите шта нам раде сви остали. Нико из света није рекао, нико, ни из једне земље са Запада нам нико није рекао, одличан је посао урадило Тужилаштво за ратне злочине, не сме дечија смрт да буде некажњена. Ћутали су као заливени. Против мене је кренула свеопшта хајка у свим хрватским и сарајевским медијима и многим другим. Општа хајка траје данима, недељама. Када сам на то указао странцима, баш их брига зато што су то српска деца, а српска деца, ма како то језиво звучало и нису баш деца. Нека друга су деца и нечија туђа су деца, а наша су само за нас деца. И зато од њих не очекујте сузу – нагласио је председник Вучић.

Према његовим речима, због тога је важно да ми Срби будемо окупљени, јединствени, да знамо шта нам је чинити, да се не дамо и држимо заједно, да кажемо шта је то што се догодило и да од тога никада не одустајемо. Како је навео председник Србије, подигли смо мали дрвени крст који су срушили.

- Направили смо мало већи алуминијумски крст да се зна да су нам ту невина деца страдала. Порушили су нам и тај крст. Онда сам рекао да се направи четири пута већи крст који сада тамо стоји. Сруше ли и овај, направићемо десет пута већи. И правићемо га тако да никада неће моћи да га сруше. Никада ту децу неће моћи да нам отму из наших срца и душе – истакао је председник Србије.

Говорећи о питањима у јавности зашто се Дан сећања обележава баш у Приједору, председник Вучић је рекао да је он био прва, најтужнија станица те колоне која је бежала од Петровачке цесте и од свих цеста на којима су нам људи страдали негде на путу ка слободи, ка чекању неког новог живота, знајући да им под онима који су децу убијали нема живота ни спаса ни опстанка.

- Рођен сам у Београду. Дошао сам овде код вас у Приједор да вам кажем да сам поносан што сам са вама и знам да овде живе добри и поштени и честити људи, а не некакви злочинци, већ људи који знају шта је слобода и који су увек чували своју слободу – рекао је председник Србије те напоменуо да је Републици Српској и онима који су под санкцијама данас тешко.

- Због тога сам вечерас овде, јер сам гледао када је Србија затварала границе на Дрини и није давала браћи из Републике Српске и Српске Крајине да пређу, када људима који су тражили хлеб и дом није давала да скрену са ауто-пута да не би узнемирили некога пред изборе. И никада више Србија неће да затвара своје путеве за своју браћу и свој народ. Србија ће бити уз свој народ. Нема више баријера за наш народ, нема блокада. Увек ћемо бити уз наш народ у Републици Српској ма каква мука да нас погоди – рекао је председник Вучић и додао да је „посао, задатак, обавеза, дужност и света дужност Србије да буде уз народ Републике Српске када је тешко“.

Како је истакао, многи неретко мисле да на храброст имају право само они „које тапшу по некаквим амбасадама, а да ови други морају да буду кукавице“.

- Како се приближи 4. август, сви који би волели да Срба нема на свим друштвеним мрежама нам цртају тракторе, пошто су они ваљда велики јунаци, а ми кукавице, пошто су они својим јунаштвом, а не америчким оружјем, оруђем и њиховом логистичком подршком протерали готово голоруки народ уз срамно ћутање Србије у том тренутку – рекао је председник Србије.

Говорећи о данашњој конференцији за медије одржаној после седнице Савета за сарадњу Републике Србије и Републике Српске, током које је председник Вучић говорио о томе да подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине, он је истакао да је у говору поставио два питања – зашто Босна и Херцеговина не подржава територијални интегритет Србије у складу с Повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244 и због чега није омогућено да буде отворен конзулат Србије у Бијељини.

- Нема одговора, јер које год конкретно питање поставим нема одговора. Нико нам није одговорио, односно одговарају да је Вучић крив, зато што нешто није рекао. Ја сам сад одлучио, пошто сам крив и за то што нисам рекао, убудуће ћу да им пошаљем моје говоре па нека они одобре шта ћу да говорим и да то буде једино решење. Ето до каквог смо апсурда дошли сви заједно – нагласио је председник Србије.

Он је рекао да је свестан тога да долазе тешка времена и нагласио да је научио да су земље Запада велике и јаке, а ми мали, али додаје да је „научио све трикове и да не могу да га уплаше“ те да са њима морамо да радимо, да гледамо у будућност, „али да понижавате наш народ нећемо да дозволимо и у томе нећемо да учествујемо“.

- Због тога ћемо колико можемо да створимо својим радом, улагаћемо у све општине у Републици Српској, помагаћемо нашем народу, а сигуран сам да ће Република Српска, увек, када год то може, помагати својој Србији – рекао је председник Вучић.

Говорећи о свом пореклу, председник Вучић је истакао да је „случајно рођен у Београду, али се увек осећао као прекодрински Србин, због очевог родног места“.

- Мени су говорили да ми из Србије никада нећемо разумети колико они с друге стране Дрине воле Србију. Ја вама данас овде у Приједору хоћу да кажем, да данас када знамо шта је Јасеновац, када се поносимо својим родом, именом и презименом, да се не стидимо већ поносимо својом честитом и славном прошлошћу, када нам деца знају шта је „Олуја“, желим да вам кажем да ви у Републици Српској ни не сањате колико вас волимо, колико нам значите и колико без вас не можемо, а то нико не може да нам забрани – нагласио је председник Вучић и поручио и Крајишницима да су вредни и радни људи који са нама никада неће заборавити оно што се догодило.

Председник Србије истакао је да никада не смемо да изгубимо из вида то да чувамо оно што је наша највиша вредност „оно по чему смо познати, по чему нам се диве и они који говоре све најгоре о нама – а то је наша љубав према слободи“.

- Од слободе нема важније речи, важнијег појма, нема ничег важнијег на свету од слободе. Чуваћемо слободу нашег народа и Србије, уверен сам да ћете сачувати и слободу Српске и увек ћете имати подршку своје Србије. Србија није тамо далеко и тамо негде, она је у свим вашим срцима, баш као што је Република Српска у нашим срцима и баш као што су сви Крајишници у срцима свих нас и у Србији и у Српској – рекао је на крају свог обраћања председник Вучић.

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је у беседи да се народ вечерас сабрао овде да се помоли за нашу браћу и сестре из Далмације, Лике, Баније и Кордуна, којима је у лето 1995. године Приједор био прва станица спаса, током насилног егзодуса нашег народа.

- Данас смо се сабрали, не само због тога што имамо право и ми на свој бол и на сећање на своје ближње, невино пострадале, него пре свега због тога што имамо потребу да се молимо Богу за спасење њихових душа. Чињеница да се молимо за своје пострадале, ми знамо да не значи да се не сећамо бола и жртава других – рекао је патријарх Порфирије у беседи после одржаног парастоса за жртве.

Председник Републике Српске нагласио је да се окупљени данас присећају онога што је био „злочиначки подухват“.

- Учили су нас и одгајали да о нашим страдањима и патњама ћутимо и био је уобичајен рефлекс српског народа да не говори о својим страдањима, да не би увредио онога који је починио злочин. А пре девет година, захваљујући једном упорном човеку, Србину, господину Вучићу, девети пут смо овде да обележимо страдање, да кажемо да нећемо заборавити – рекао је Додик.

Како је навео, Дан сећања се вечерас обележава у Приједору, јер је то „место страдања“.

- Ово је град страдалник и град херој и управо због тога смо овде вечерас. Да се присетимо свих наших страдалих – поручио је председник Републике Српске.

У име прогнаних у „Олуји“ присутнима се обратила Јована Ђаковић која је те 1995. године била осмогодишње дете у избегличкој колони, коју је описала као „колону бесконачне агоније и место тишине“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.08.2023
Обраћање председника Вучића
04.08.2023
mp4 (438,15 MB)
Обраћање Његове светости патријарха српског господина Порфирија
04.08.2023
mp4 (424,06 MB)
Обраћање председника Додика
04.08.2023
mp4 (243,61 MB)
Обраћање Јоване Ђаковић
05.08.2023
mp4 (75,35 MB)
Дан сећања на страдале и протеране Србе у оружаној акцији „Олуја“