Министарство одбране Републике Србије
 
04.08.2023.

Одржана седница Савета за сарадњу Републике Србије и Републике Српске у Бањалуци



Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик председавали су данас седницом Савета за сарадњу Републике Србије и Републике Српске, која је одржана у Бањалуци.

Седници Савета присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, председници скупштина и влада, као и чланови влада Србије и Српске.

После седнице, председници влада Ана Брнабић и Радован Вишковић потписали су Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама.

Председник Вучић, у свом обраћању после седнице Савета, захвалио је на срдачном дочеку делегацији Републике Српске и истакао да Србија има веома добру и плодоносну сарадњу и са Босном и Херцеговином и са Републиком Српском. Он је нагласио да су односи Србије и Српске на изузетном нивоу.

- Захвални смо што заједно обележавамо све важне историјске датуме из наше прошлости. Ми не бежимо од пружања поштовања и пијетета према жртвама свих других народа и у сваком тренутку смо спремни да искажемо то поштовање, али то не значи да смо спремни да заборавимо или да прећутимо српске жртве – рекао је председник Србије.

Како је истакао председник Вучић, Србија у потпуности поштује Повељу Уједињених нација и не бира да ли јој она одговара или не у поједним случајевима.

- Поштујемо принципе међународног права и у складу с тим Србија је поштовала, поштује и поштоваће све норме Дејтонског мировног споразума из којег је проистекао и Устав Босне и Херцеговине, као темеље Босне и Херцеговине саздане од два ентитета и три конститутивна народа – нагласио је председник Вучић и додао да Србија очекује да Босна и Херцеговина поштује територијални интегритет Србије.

Према његовим речима, теме састанака током дводневне посете биле су и лепе, али биле су и оне тешке. Разговарано је о модалитетима пружања подршке Србије Српској, али и о санкцијама и, како је истакао председник Србије, став наше земље је да неће признавати санкције које су САД увеле руководећим људима Републике Српске те поручио да су они у Србији увек добродошли и да ће наставити да сарађује са њима.

Обраћајући се присутнима, председник Додик нагласио је да је данас разговарано о многим темема, пре свега о реализованим пројектима и о онима који ће тек бити реализовани. Он је истакао важност Меморандума о изградњи два меморијална центра, који су данас потписали премијери Србије и Српске.

- Република Српска и Република Србија имају најбољу могућу сарадњу, а наш циљ је да они буду још садржајнији. Наш данашњи и јучерашњи рад је круна свега што смо радили у прошлости. То ћемо наставити. Однос Србије према Републици Српској показује да нисмо сами, да нисмо напуштени. Председник Вучић је креирао нешто што нас окупља, и данас и вечерас, да обележимо догађаје од историјског значаја, а то чинимо вечерас девети пут. О страдањима морамо да говоримо и наставићемо да говоримо – закључио је Додик.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.08.2023
Обраћање председника Вучића
04.08.2023
Обраћање председника Додика
04.08.2023
mp4 (46,82 MB)
Седница Савета
04.08.2023
mp4 (50,99 MB)
Потписивање Меморандума