Министарство одбране Републике Србије
 
25.07.2023.

Председник Вучић присуствовао гађању на „Пасуљанским ливадама“



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић заједно са потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем присуствовао је данас показним гађањима у оквиру завршне фазе обуке припадника Војске Србије са новоуведеним наоружањем и војном опремом, у Војном комплексу „Пасуљанске ливаде“.

Данашњим показним гађањима присуствовали су председник Републике Српске Милорад  Додик и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.
 
Председник Вучић изразио је задовољство данашњим показним гађањима и оценио их је с „врло добро“. Према његовим речима, данас је 743 припадника Војске Србије учествовало у гађању новим и модернизованим средствима, а примарни циљ био је вежба на успостављању боље координације и директне везе између дронова и наших ватрених положаја.

- Видели сте минобацаче од 82мм који реагују на сигнале од наших дронова из ваздуха и три пута брже испаљују своје гранате, него што би то иначе када би гледали у карту. Да брже реагују наше јединице на терену, да брже могу да испаљују пројектиле, да боље, прецизније и тачније погађају. Треба имати у виду да велики број наших припадника није имао контакт с новим и модернизованим средствима и данас је могло да се види колико је појачање за Војску Србије, пре свега када употребљавамо дронове, нарочито кинески „CH-95“. Са 7,5км они су погодили у мету и погађали с невероватном прецизношћу – рекао је председник Вучић и додао да ће бити више улагања у беспилотне летелице у наредном периоду, као и да се очекује испорука првих количина дронова „Kамиказе“.

Kако је нагласио председник Републике, биће настављена и улагања у сопствену производњу дронова преко Војнотехничког института, и оних који служе за надгледање и оних који ће да буду наоружани теретом – ракетама и тешким бомбама. Председник Вучић је истакао и важност тога што су данас у показним гађањима учествовала и нова возила „Лазар-3“ и „Лазар-3М“ с куполама и топом од 30мм.

- Показали су велику прецизност, а модернизовани тенкови били су апсолутно непогрешиви. Могли сте да видите и нашу нову модуларну пушку која користи муницију 6,5мм и сматрамо да је то најбољи калибар, бољи и од НАТО калибра 5,65мм и од совјетског који је био 7,62мм – истакао је председник Србије.

Говорећи о новим и модернизованим средствима наоружања и војне опреме, председник Вучић изразио је задовољство данашњим одличним гађањима. Kако је нагласио, у данашње време употреба ракетне артиљерије је од изузетног значаја.

- Генералштаб Војске Србије свакодневно прати догађаје у Украјини. Ми учимо из њиховог искуства и управо тамо се види страховити значај употребе ракетне артиљерије. Због тога улажемо у модуларни „Огањ“, „Град“, у све системе којима можемо даље да унапређујемо наше одбрамбене способности и капацитете. Вечерас ћемо имати посебна гађања из ракетног система „АЛАС“ са модуларним „Огњем“. То су важне ствари за нас, али важно је и да војници буду обучени на модерним средствима. Наше је да се припремамо и да будемо одвраћајући фактор за свакога ко би желео да изврши агресију на нашу земљу. Огромна су наша улагања у војску и другачије не можемо да опстанемо на овом трусном геополитичком подручју, осим да будемо јаки и још јачи него што смо данас – поручио је председник Републике.

На почетку данашњих активности, реализовано је извиђање рејона циљева из ваздушног простора беспилотним летелицама „Врабац“ и даљински пилотираним ваздухопловом „CH-95“ које су и извршиле дејство по циљевима.

Потом су уследила дејства два модернизована авиона „Орао“ ракетама „муња“, којима је обновљена способност Ратног ваздухопловства за дејство по оклопљеним и утврђеним тачкастим циљевима. Модернизовани авион „Орао“ опремљен је новим оптоелектронским системом, нападно навигационим системом, рачунаром наоружања који омогућава управљање вођеним и невођеним наоружањем.

У наредном сегменту, припадници извиђачких чета, које ће бити преформиране у складу с „Пројектом 5.000“, реализовали су извиђање и поседање положаја. Они су током обуке увежбавани да користе савремена извиђачка средства којима ће бити опремљени у оквиру наведеног пројекта. Посебна пажња посвећена је њиховој употреби у управљању артиљеријском, минобацачком и снајперском ватром.

С циљем осматрања, прикупљања података, припреме елемената за гађање, као и коректуре ватрe, распоређени су снајперски парови са мултисензорском извиђачком платформом МИП-1 и оператори са дроном класе „ИВД-23“ с термовизијском камером и ласерским даљиномером, који осматрају и дају елементе за гађање минобацачима 120мм и самоходним хаубицама 122мм 2С1 „Гвоздика“.

У истом тренутку, даљински управљива беспосадна платформа „Милош В-1“ осматра рејон циљева. Осматрање, пријем и обраду података изводе и посаде командно-извиђачких борбених оклопних возила.

Oпремањем извиђачких јединица вишеструко је повећан број циљева које је могуће открити дању и ноћу на знатно већим даљинама и њихове координате дигиталним путем доставити системима ватрене подршке, што исту чини знатно бржом и ефикаснијом.
 
У наставку активности, реализује се гађање извиђачким средствима и гађање вода за подршку пешадијских чета. Хамерима, једним опремљеним противоклопним системом великог домета, а другим противоклопним системом малог домета, данас је први пут приказано гађање након извршене интеграције којом су значајно унапређени мобилност, заштита и скраћено време реакције. Такође, реализовано је и гађање „Милошем В-1“, а потом су гађали и снајперски парови.

Потом је дрон класе „ИВД-23“ наставио прикупљање података о циљевима и послао елементе за гађање на ватрени положај минобацача 120мм, који остварују дејство по циљу. 

Вод за подршку у саставу пешадијске чете опремљен је оклопним возилима „6x6 МRAP“ М20 чиме му је омогућено да у борби прати и подржава савремену пешадију на оклопним транспортерима. На ватрени положај излазе возила која превозе минобацачка одељења с оруђима 82мм, одељење бацача граната 30мм и противоклопно одељење с ракетним системом „ФАГОТ“, затим одељење далекометних пушака, а потом и „Застава НТВ“ са командиром вода и осматрачем опремљеним даљински управљаним термовизијским двогледом за управљање ватром минобацача 82мм. Командир одељења далекометних пушака поставља систем за управљање ватром који се састоји од метео сензора, балистичког рачунара, ласерског даљиномера и спотера.

По поседању ватреног положаја и реализоване припреме за гађање, уследило је дејство по циљевима.

Затим су тенкови М-84 АС1 и АС2 изашли на ватрени положај и дејствовали из топова 125мм тренутно-фугасним пројектилима, с кратког застанка и из покрета на циљеве на даљини од 1.700м. Посада тенка извршила је гађање из ДУБС 12,7мм на тренутне циљеве. Гађање је настављено дејством из топова 125мм вежбовним кумулативно обележавајућим пројектилима по покретном циљу. Примењеном модернизацијом тенкова постигнуто је значајно побољшање ефикасности дејства, а посебно ноћу, као и побољшање нивоа оклопне заштите и ситуационе свесности посаде.

Процесом модернизације вучне варијанте противавионског топа калибра 40мм „Бофорс“ дошло се до савременог мобилног артиљеријско-ракетног борбеног система ПАСАРС са значајним нивоом балистичке заштите посаде и значајно скраћеним временом припреме за ватрена дејства. Уследило је дејство противавионских самоходних артиљеријско-ракетних система ПАСАРС по циљевима на земљи.

У наставку показних гађања, вод самоходно хаубички 122мм модернизованих „Гвоздика“ и вод самоходних вишецевних лансера ракета „Огањ“ 128мм дигитализовани, реализовали су гађање. Координате циља и остали елементи за гађање, мере се помоћу дрона класе „ИВД-23“ који податке доставља до командно-оклопног транспортера. Припрема почетних елемената за гађање, коректура и пренос ватре, као и групно гађање потпуно су аутоматизовани преко модернизованог командно-оклопног транспортера.

Модернизацијом самоходне хаубице значајно је убрзан процес пријема и обраде података, чиме је скраћена почетна припрема елемената за гађање и повећана брзина гађања три пута, а увођењем нових типова муниције повећана је ефикасност пројектила и домет.

Дејство по циљу остварио је и вод самоходних вишецевних лансера ракета 128мм модернизованог „Огња“. Модернизацијом лансера ракета самоходних вишецевних дигитализованих 128мм М-17 значајно је смањено време припреме почетних елемената за гађање, чиме је повећана брзина реакције, а увођењем нових врста ракета повећани су домет и ефикасност.

Након тога извршено је гађање из оклопних транспортера „Лазар-3“, „БОВ“, модернизованих борбених возила пешадије и „МRAP“. По поседању ватрених положаја, приступило се извршењу гађања тренутних и непокретних циљева с места, колективним наоружањем, митраљезима 12,7 мм и аутоматским топовима 20 и 30мм.

Уследило је искрцавање посада, заузимање положаја за гађање и извршење гађања модуларним пушкама 6,5/7,62мм, полуаутоматским снајперским пушкама 7,62мм М91 и пушкомитраљезима 7,62мм М84М. Успешно су завршена предвиђена испитивања нулте серије модуларне пушке и током ове обуке реализују се трупна испитивања.

Током данашњих показних гађања, потврђено је да су припадници наше војске, пре свега рода пешадија, опремљени савременим, новим и модернизованим средствима и обучени за рад и управљање наведеним средствима. Опремањем јединица борбеним оклопним возилима и увођењем у наоружање и војну опрему Војске Србије значајно су унапређене маневарске способности, ватрена моћ и отпорност и заштита снага.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.07.2023
mp4 (462,57 MB)
Обраћање председника
25.07.2023
mp4 (66,07 MB)
Гађање