Министарство одбране Републике Србије
 
14.07.2023.

Реализација пројекта цивилно-војне сарадње



Инжињеријска радна група Војске Србије из састава Треће бригаде копнене војске започела је ове недеље радове на уређењу корита реке Топлице у општини Куршумлија.

Радови се спроводе у оквиру пројекта цивилно-војне сарадње Војске Србије, који је моделован тако да се кроз реализацију инжињеријске обуке повећа пропусна моћи речног корита и унапреди заштита приобалног појаса Топлице од изливања воде у случају настанка бујичних поплава. 

Припадници Војске Србије су на уређењу корита ове реке били ангажовани и претходне године, заједно са запосленима у Јавном комуналном предузећу „Топлица“. Они сада, уз употребу савремених инжињеријских машина, уклањају набујалу вегетацију, наслаге земље и други депоновани материјал из речног корита.

Осим превентивног деловања на заштити од поплава, реализацијом оваквих пројеката унапређује се и оспособљеност инжињеријских јединица Војске Србије, које имају важну улогу у реализацији задатака из све три мисије, у миру и рату. 

Војска Србије је више пута ангажовала своје снаге и средства како за превентивно деловање на спречавању настанка бујичних поплава, тако и на отклањању последица поплава у овом делу земље. Са пружањем помоћи локалним самоуправама кроз реализацију инжињеријске обуке Војска Србије ће наставити и убудуће, а све са циљем јачања међусобног поверења и унапређења услова за живот грађана Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА