Министарство одбране Републике Србије
 
14.07.2023.

Министар Вучевић: Наредних 30 дана суспендован извоз наоружања и војне опреме из наше наменске индустрије – Војска Србије приоритет



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић потврдио је данас, говорећи о одлуци о забрани извоза наоружања и војне опреме из Србије, да је Влада Републике Србије усвојила закључак на предлог председника Републике Александра Вучића, као врховног команданта, и да је наредних 30 дана суспендован извоз наоружања и војне опреме из наше наменске индустрије, односно групације Одбрамбена индустрије Србије.

- Приоритет добија Војска Србије и све оно што су потребе Војске Србије ће бити испоручено од стране фабрика из групе одбрамбене индустрије. Тиме ћемо додатно ојачати одбрамбене капацитете наше државе, односно Војске Србије, разумејући све околности које нас окружују и пратећи све оне чињенице које су релевантне по питању процене безбедности наше државе. То не значи да Србија иде у рат, то не значи да призивамо рат, али добро процењујемо све безбедносне ризике и изазове, пратимо све оно што се дешава и спрам тога се владамо – истакао је министар Вучевић.

Наша процена је, како је нагласио министар одбране, да у овом тренутку комерцијални послови не могу да имају приоритет у односу на питање безбедности отаџбине и да оно што се производи у наменској индустрији мора, пре свега, да буде усмерено ка Војсци Србије у складу са њеним потребама.

- Не правимо никакве мегаломанске планове, ништа што није синхронизовано са стратешким плановима Војске Србије, само додатно ојачавамо наше капацитете, односно Војску Србије. Видећемо после 30 дана каква буде ситуација и да ли ће се тај мораторијум на извоз наставити или ће се вратити у редовно пословање - наменска индустрија ће моћи да прави комерцијалне послове са трећим странама – нагласио је министар Вучевић.

Он је, такође, још једном подвукао да држава преко Министарства одбране плаћа све што се узима за Војску Србије.

- То нису поклони, то нико не дели, него ми то платимо, само кажемо да не може да има предност нека фирма из неке друге државе, него предност има Војска Србије зато што је питање безбедности Србије изнад свих комерцијалних послова – истакао је министар Вућевић.

Одговарајући на питање о последњим оптужбама на нашу наменску индустрију из иностранства, министар Вучевић рекао је да је потпуно лажна оптужба из Белгије да је фирма из Валоније продала компоненте, технологију и опрему за производњу муниције компанији „Југоимпорт-СДПР“ за фабрику у Узићима и да је одатле произведена муниција која је завршила у Русији.

- Нетачно, апсолутно нетачно. Појаснио бих то тиме што ћу да кажем да 90 одсто укупно произведене стрељачке муниције, па и спортске муниције у Србији, а имамо две велике фабрике „Први партизан“ у Ужицу и фабрику у Узићима у оквиру „Југоимпорт-СДПР“, иде на америчко тржиште. Дакле, 90 одсто тржишта је Америка. Сада неко прави целу причу и интересантно је да је прича кренула с једне немачке телевизије – рекао је министар одбране и додао да је „Југоимпорт-СДПР“ ангажовао свој правни тим и да ће проучити има ли елемената за тужбе, за повреду угледа и части компаније.

Према његовим речима по ко зна који пут је наша наменска индустрија изложена хибридним ратовима и сталним оптужбама.

- И то је невероватно. Код нас су трговци оружјем “неки преваранти и у сивој зони под санкцијама”, а њихови трговци оружјем су ваљда најугледнији грађани. Ми не смемо да производимо наоружање и војну опрему, а у другим државама наоружање и војна опрема треба да се производи, односно, они да нам кажу шта ми и колико смемо да произведемо - што је још један од показатеља сложене позиције Републике Србије – истакао је министар одбране и нагласио да са задовољством очекује да делегација из Белгије провери све те наводе и да виде да је апсолутно неистина о томе шта се наводи у тим извештајима односно лажним извештајима.

Како је истакао министар Вучевић, овде је реч о хибридном рату.

- Стално нас оптужују да смо продали једној или другој страни. Константно. Сетите се лажне приче о Турској,  да је Крушик продавао артиљеријску муницију калибра 122мм преко Турске. И онда видите да се не подударају подаци који се наводе у тим отпремницама. Видите да је чист фалсификат. Али то је нешто што се у континуитету понавља. Сетите се исфабриковане афере Крушик која је кренула из Бугарске, која има конкурентску фирму. Али на жалост, у Србији то неко дочека са радошћу и сладострашћу и онда учествује у урушавању сопствене државе – рекао је министар одбране.

Министар Вучевић је поручио да ми чувамо нашу наменску индустрију и да можемо да снабдевамо нашу војску у доброј мери из сопствених капацитета, што значи да смо мање зависни, или мало више независни, што је веома корисно у овим околностима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.07.2023
mp4 (506,4 MB)
Изјава министра Вучевића