Министарство одбране Републике Србије
 
07.07.2023.

Завршетак усавршавања 69. класе Командно-штабног усавршавања



Државни секретар у Министарству одбране  Немања Старовић и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић присуствовали су данас свечаности поводом завршетка школовања полазника 69. класе Командно-штабног усавршавања у Дому Гарде на Топчидеру.

Државни секретар Старовић уручио је парадне бодеже тројици прворангираних официра који су им додељени одлуком председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића.  Парадне бодеже припадницима страних оружаних снага уручио је заменик начелника Генералштаба.

Државни секратар Старовић обраћајући се присутнима рекао је  да захтеван програм и садржај тема који је изучаван током школовања пружа одлична теоријска знања потребна за команданте и доносиоце одлука тактичког нивоа у Војсци Србије.

- Упознати сте са карактеристикама и борбеним могућностима најсавременијих борбених система које поседују модерне армије чиме сте оспособљени  да у свом будућем раду примењујете најсавременија теоријска и стручна знања потребна за одвраћање потенцијалних војних претњи и пружите одговор на савремене комплексне безбедносне претње - рекао је државни секретар Старовић.

Имајући у виду да су славне српске војводе попут  Живојина Мишића и Радомира Путника говорили да српски официр није комплетан официр ако поред теоријског знања не поседује способност и вештину командовања у тешки борбеним ситуацијама, државни секретар Старовић рекао је да се мора увежбавати способност самосталног и брзог процењивања и одлучивања, негујући вештине и карактер српских официра из наше славне историје.

 - С тим у вези не заборавите крилатицу Војводе Мишића да „какви су официри таква је и војска“, односно да су официри вашег нивоа, који свакодневно живе и раде са нашим подофицирима и војницима, носиоци градње карактера и морала војске, а да се наша одбрана, како војна тако и цивилна, значајно заснива на човеку који има високе моралне вредности, који је патриота и има високу вољу за борбу и одбрану националних циљева - рекао је Старовић.

Поздрављајући припаднике страних оружаних снага државни секретар је нагласио да њихов долазак у Србију потврђује да наше војно школство има углед у иностранству.

- На Универзитету одбране образује се квалитетан војни кадар не само по стандардима региона већ и у најширим светским оквирима. Углед и поштовање које Војска Србије ужива поставља пред њене припаднике и захтев да сваким својим гестом потврђује указано поверење грађана које се исказује и кроз одзив младих на конкурсима за упис на Војну академију, Војну гимназију и Средњу стручну војну школу.  Република Србија и Министарство одбране наставиће интензивно да јачају и модернизују нашу војску која је снажан гарант наше спољне и унутрашње безбедности и развоја целокупног друштва. Крећући се зацртаним правцем развоја, стићи ћемо до циља који смо себи поставили, а то је успешна и просперитетна Србија чије националне интересе штити савремена и ефикасна Војска Србије – закључио је државни секретар Старовић.

Начелник Школе националне одбране “Војвода Радомир Путник” пуковник Мићо Сувајац рекао је да су полазници Командно-штабног усавршавања постепено  изграђивали сопствени интегритет будућег команданта.

- Поред образовног циља развијали смо и васпитни кроз патриотизам, културу, емпатију и витештво.  Реализацијом командантских  задатака, посећујући саставе Војске Србије, официри су добро упознали јединице и зоне  у којима ће радити  и за које ће одговарати. Круна тог усавршавања управо је било стажирање у јединицама из којих носе позитивне оцене претпостављених. То нам даје потврду да ће систем одбарне добити поуздан и сигуран ослонац у њима - рекао је начелник Школе националне одбране.

Честитајући на крају обраћања постигнути успех полазницима 69. класе пуковник Сувајац изразио је уверење да ће оправдати поверење које су добили и искористити стечена знања и вештине.

- Будите увек на челу, никад на зачељу. Чувајте војника, част и образ. Желим вам успех у раду и нека вас војничка срећа прати - истакао је начелник Школе националне одбране.

Обраћајући се у име 69. класе, прворангирани мајор Мирослав Јовановић поздравио је присутне и истакао да Командно-штабно усавршавање представља логичан наставак преданог и пожртвованог рада.

- Потребни смо овој војсци стручни, савремени, морално изграђени и усмерени ка заједничком циљу. Командно-штабно усавршавање омогућило нам је да обогатимо постојећа знања, али и да међусобно размењујемо искуства. Управо та искуства изграђених старешина, различитих специјалности, са различитим професионалним путевима и каријерама, представљају научене лекције суштинске вредности - истакао је први у рангу и изразио захваланост старешинама и професорима за несебичну и стручну подршку, али и породицама на подршци.

Командно-штабно усавршавање Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ у овој класи завршило је укупно 53 официра Министарства одбране и Војске Србије и 7 из оружаних снага страних земаља.  

Данашњој свечаности присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници дипломатског кора, као и чланови породица, родбина и пријатељи официра 69. класе Командно-штабног усавршавања.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.07.2023
mp4 (308,31 MB)
Обраћање државног секретара Старовића
07.07.2023
mp4 (98,21 MB)
Обраћање пуковника Сувајца
07.07.2023
mp4 (156,77 MB)
Обраћање првог у рангу мајора Јовановића
07.07.2023
mp4 (96,34 MB)
Свечаност