Министарство одбране Републике Србије
 
30.06.2023.

Свечаност поводом завршетка школовања 12. класе ВСБО и официра 66. класе ГШУ



Изасланик председника Републике Србије потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас свечаности у Дому Народне скупштине поводом завршетка школовања 12. класе Високих студија безбедности и одбране и официра 66. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“.

Министар Вучевић уручио је реплике српских средњовековних мачева полазницима 12. класе ВСБО и официрске сабље тројици прворангираних полазника 66. класе ГШУ – потпуковнику Зорану Каравидићу, потпуковнику Слободану Секулићу и потпуковнику Далибору Милинковићу. Осталим официрима 66. класе ГШУ сабље је уручио начелник Генералштаба генерал Мојсиловић.

Честитајући свим полазницима успешан завршетак школовања, министар Вучевић истакао је да му је припала велика част, али и одговорност да се у име председника Републике данас обрати.

- Ова свечаност прилика је да одамо признање официрима и другим експертима који се баве војним наукама, безбедношћу и одбраном. Посебно бих поздравио официре из страних оружаних снага који су доласком на усавршавање у Србију потврдили традицију добрих односа и пријатељстава између наших држава. Ваше присуство је потврда да Србија заједно са вашим државама развија мирољубиву спољну политику, а да њене оружане снаге имају углед у иностранству. Свесни смо да у савременом свету, таквом какав јесте, само заједничким напорима можемо да се супротставимо појавама које угрожавају или могу да угрозе безбедност свих грађана овог региона – рекао је министар одбране.

Према његовим речима, сви ми смо свесни да је наш народ кроз целу своју историју високо вредновао слободу и мир, али да је нажалост дуго морао да подноси туђу власт и често бивао принуђен да ратује.

- Управо због таквих историјских околности Срби љубе слободу и мир, а логично исходиште таквих осећања је и наше опредељење за војну неутралност. Годинама уназад Србија упорно истрајава на статусу војне неутралности, настојећи да пружи значајан допринос онолико колико је то у њеним могућностима – светском миру, регионалној стабилности и сарадњи у областима одбране и безбедности. Србија без икаквих дилема и задњих мисли исказује спремност на сарадњу са другим државама и савезима, када год је то у интересу мира и стабилности. Као народ који је своју кућу направио насред друма, како то изванредно каже наш Јован Цвијић, спремни смо да сарађујемо и продубљујемо сарадњу са другим државама, са свих континената, поштујући туђе интересе, али борећи се за остварење сопствених интереса, увек спремни да заједнички погледамо и ставимо шта је то од интереса за очување оног највреднијијег што нам је остало од наших славних предака, а то јесте слобода – нагласио је министар Вучевић.

Како је истакао, активности Министарства одбране и Војске Србије то недвосмислено показују – од заједничких вежби, преко школовања и усавршавања у иностранству и страних држављана код нас, до учешћа у мировним контингентима Уједињених нација и Европске уније.

- Сведоци смо да је савремени свет опасно место и да је светски мир и даље сан – вредан, али ипак сан. Изазови, ризици и претње безбедности иду од класичних војних сукоба у којима се примењују традиционални и хибридни начини ратовања, у којима велики значај има и савремена техника, али и морал војника и морал народа. Ни наша држава није тога поштеђена. И управо је непоштовање међународно-јавноправних норми и Повеља Уједињених нација узрок томе. Тамо где се не поштује право нема ни правде. Неправда почива на рушењу правног система и потврђених правних норми. А неправда не може вечно да се трпи. Она захтева реакцију и самоодбрану. Тако се улази у спиралу догађаја са несагледивим последицама – истакао је министар одбране и додао да последње насилне акције привремених власти из Приштине на северу Косова и Метохије, као и понашање међународног фактора током ових догађаја, захтева да наш систем безбедности и одбране буде реално спреман да изврши своју друштвену улогу и у најсложенијим геополитичким ситуацијама, а у циљу одбране наших националних интереса и српског народа на Косову и Метохији.

- Насиље је тренутно толико да Срби буквално страхују за голи живот. Несхватљиво је и поражавајуће да данас на кугли земаљској постоји територија на којој један народ нема право да се назива својим именом, а камоли да има нека друга права. У том смислу, улагање у Војску Србије је залог укупног развоја и очувања спољне и унутрашње безбедности Србије, као и заштите нашег народа. И стицање знања, и теоријског и оног практичног, реалног, која су сада власништво полазника Високих студија безбедности и одбране и Генералштабног усвршавања, један је од облика улагања у Војску Србије и у безбедност и одбрамбену моћ Републике Србије. Зато, уважени полазници 12. и 66. класе, стечена знања примењујте најумешније што можете, свако на свом нивоу и месту, са свешћу да радите на истом задатку – да Србија буде вечна и слободна. Делите стечена знања са вашим сарадницима и потчињенима, јер је знање ресурс који се не губи, него расте, када се дели – рекао је министар Вучевић.

Говорећи о Школи националне одбране, министар одбране истакао је да она од скора, али с правом и поносом, носи име Војводе Радомира Путника и додао да је управо најстарији међу српским војводама из ратова 1912-1918. године та личност из српске историје која целокупном својом официрском каријером и личним примером указује на то да се до знања и вештина потребних за одбрану отаџбине долази спајањем марљивог учења, са искуством и радом, са чврстим карактером и племенитом моралношћу.

- Драго ми је да Школа националне одбране баштини управо ове вредности славног српског војводе и преноси их на нове генерације српских официра и државних службеника, спремајући их за најтеже безбедносне и војне изазове. Овом приликом поменућу још једног великана српске војске, генерала и академика Јована Мишковића, чије име носи касарна на Бањици, у којој сте се школовали. Пишући војноисторијску расправу о Косовској бици, поводом 500 година од ове битке, генерал Мишковић је записао да ће најважнија последица Косовске битке бити ако српска држава, војска и народ буду достојни хероизма косовских јунака и ако у пракси покажу да су их достојни. Знајте да је тог дана на Косову пољу Србија победила и морално и војно. И обележавање Видовдана и Косовске битке није ламент над поразом него најлепши еп о победи, витештву, војној спреми и вештини, сјају и моћи наше државе, војске и народа. Та свест и тај морал, кодекс части са Косова поља који нас је кроз историју красио, јединствен је у светској историји и то не може нико да нам одузме – поручио је министар Вучевић.

Обраћајући се официрима Војске Србије који су завршили школовање, министар одбране рекао је да када буду преузели одговорне дужности у командама и јединицама наше војске, чувају своје колеге и да воде бригу о нашем војнику те да увек и свуда имају на уму мудре речи нашег генерала, као путоказ ка нашој слободи.

- У име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије, честитам успешно усавршавање полазницима 12. класе Високих студија безбедности и одбране и 66. класе Генералштабног усавршавања. Живела Војска Србије. Живела Србија – рекао је министар Вучевић.

У име полазника, у Дому Народне скупштине обратио се најуспешнији у 66. класи Генералштабног усавршавања потпуковник Зоран Каравидић.

- Претходних 10 месеци кроз различите наставне активности усвојили смо знања неопходна за будуће дужности у систему одбране. Научили смо да пратимо убрзан технолошки напредак у војној сфери, али и да разумемо геополитичке и безбедносне изазове с којима се суочава наша отаџбина, а заједно са њом и Министарство одбране и Војска Србије. Сигуран сам да ће ова класа генералштабних официра дати свој допринос у превазилажењу великих изазова у нашем окружењу, посебно на Косову и Метохији – поручио је потпуковник Каравидић.

Начелник Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ пуковник Мићо Сувајац истакао је да је та школа институција од посебног значаја за систем одбране и да представља кључну установу за припрему оних који ће управљати системом националне безбедности и системом одбране.

- Војвода Радомир Путник је говорио – Какви су нам официри таква нам је Војска. А онда проистиче – Каква нам је Војска таква нам је држава. Зато сада у вас полазнике гледамо као у будућност и Војске и државе. Будите и ви потомци достојни својих предака – рекао је пуковник Сувајац и пожелео свим полазницима много успеха у даљем раду.

Свечаности су присуствовали председник Народне скупштине Владимир Орлић, министри у Влади Србије, представници Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница, војнодипломатског кора, као и породице и родбина полазника.

Високе студије безбедности и одбране ове године завршило је 15 полазника – осам из државних институција, пет из Министарства одбране и Војске Србије, један полазник из Оружаних снага Босне и Херцеговине и један из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Генералштабно усавршавање завршила су 43 официра из земље и иностранства – 38 из Министарства одбране и Војске Србије, четири официра из Оружаних снага Босне и Херцеговине и један из Оружаних снага Републике Анголе.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.06.2023
mp4 (524,47 MB)
Обраћање министра Вучевића
30.06.2023
mp4 (186,85 MB)
Обраћање потпуковника Каравидића
30.06.2023
mp4 (491,08 MB)
Обраћање пуковника Сувајца
30.06.2023
mp4 (32,66 MB)
Изјава потпуковника Радмила Митровића
30.06.2023
mp4 (27,25 MB)
Изјава потпуковника Александра Стевановића
30.06.2023
mp4 (136,29 MB)
Свечаност