Министарство одбране Републике Србије
 
23.06.2023.

Генерал Мојсиловић: КФОР хитно да заштити српски народ на Косову и Метохији



Војска Србије спремна је да у потпуности изврши свако наређење врховног команданта

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић рекао је у данашњем обраћању јавности да је од команданта КФОР-а захтевао да предузме хитне мере у заштити српског народа и права на његов опстанак у нашој јужној покрајини. Генерал Мојсиловић је истакао да је Војска Србије спремна да у потпуности изврши свако наређење врховног команданта у складу са Уставом Републике Србије и Повељом Уједињених нација.

- Српски народ на Косову и Метохији изложен је страшном погрому од стране приштинског режима Аљбина Куртија. Срби су свакодневно мета Аљбина Куртија, њихова једина кривица је у томе што имају српска имена, српска презимена и вероватно што не желе да напусте своје огњиште. Терор који проводи Куртијев режим више ни физички не може да се поднесе – нагласио је начелник Генералштаба.

Он је рекао да је у складу са свим чињеницама, а и због коректне и професионалне сарадње, обавестио команданта КФОР-а да Војска Србије са великом зебњом прати догађаје и захтева предузимање хитних мера у заштити српског народа и права на његов опстанак.

- Ово је наша молба јединицама КФОР-а, целом КФОР-у и другим међународним безбедносним институцијама на Косову и Метохији – нагласио је генерал Мојсиловић.

Према његовим речима, Војска Србије је испуњавала и испуњава све своје међународне правне обавезе које произилазе из Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, Војно-техничког споразума и свих привремених процедура за рад и режим рада дуж административне линије, али је, како је навео, данас јасно да међународна заједница не испуњава своје.

- Војска Србије у складу са Уставом Републике Србије и Повељом Уједињених нација, уколико добије наређење од врховног команданта, све своје задатке у односу на укупну безбедносну кризу извршиће у потпуности. Живела Србија! – поручио је начелник Генералштаба Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.06.2023
mp4 (178,58 MB)
Обраћање генерала Мојсиловића