Министарство одбране Републике Србије
 
20.06.2023.

Састанак министара Вучевића и Шалаја Бобровничког



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са министром одбране Мађарске Криштофом Шалајем Бобровничким на маргинама Прве седнице Стратешког савета за сарадњу Републике Србије и Мађарске на Палићу.

Седници Савета присуствоваће председник Србије Александар Вучић, председница Мађарске Каталин Новак и премијери Србије и Мађарске Ана Брнабић и Виктор Орбан.

Током данашњег састанка два министра, министар Вучевић констатовао је да је сарадња две земље у области одбране веома садржајна, као и да постоји потенцијал за њено даље јачање, нарочито у областима војно-војне и војнотехничке сарадње, што би утицало и на унапређење свеукупних односа Србије и Мађарске.

Министар Вучевић нагласио је да је у веома изазовним временима за европску и глобалну безбедност, међусобна подршка и сарадња Србије и Мађарске од изузетног значаја за очување мира и стабилности у региону. Додатно је подвукао значај реализације Стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске који може да послужи као пример како друге земље треба да развијају и негују искрено пријатељство.

Министар одбране Мађарске сагласио се да је сарадња у области одбране између две земље веома развијена и да се очекује њено додатно интензивирање на свим пољима од заједничког интереса, што ће позитивно утицати на унапређење укупних билатералних односа две земље.

После Седнице Стратешког савета за сарадњу, два министра ће потписати Споразум о унапређеној стратешкој сарадњи у области одбране, што представља потврду опредељења за даље интензивирање сарадње у области одбране две земље.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.06.2023
mp4 (36,37 MB)
Састанак