Министарство одбране Републике Србије
 
15.06.2023.

Уређење објеката за заштиту од поплава у општини Житорађа



Припадници Војске Србије, у сарадњи са локалном самоуправом у Житорађи, ове недеље изводе инжињеријске радове на уређењу водних објеката за заштиту од поплава и бујица на територији те општине.

Активност се реализује кроз инжињеријску обуку припадника Војске Србије у оквиру пројекта цивилно-војне сарадње, а циљ је да се уклањањем набујале вегетације, наслага земље и другог депонованог материјала повећа пропусна моћ одводних канала и тако смањи ризик од настанка поплава.

Инжињеријска радна група Копнене војске у рашчишћавању канала користи савремену механизацију којом су јединице Војске Србије опремљене претходних година, а заједно са њима радове изводе и запослени у Јавном комуналном предузећу „Житорађа“.

Ангажовање на овом пројекту прилика је да припадници инжињеријских јединица Копнене војске у пракси провере своје способности и додатно унапреде оспособљеност за руковање механизацијом која се у Војсци Србије користи за уређење путева, савлађивање препрека, запречавање и маскирање.

Војска Србије је више пута ангажовала снаге и средства ради отклањања последица поплава, а реализацијом пројеката цивилно-војне сарадње кроз инжињеријску обуку, започетом прошле године, делује и превентивно, чиме даје свој допринос у спречавању настанка штете по животе и материјална добра грађана Републике Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА