Министарство одбране Републике Србије
 
12.06.2023.

Састанак министра Вучевића са министром одбране Кипра Јоргаласом



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са министром одбране Републике Кипар Михалисом Јоргаласом у оквиру званичне посете Републици Кипар.

Након свечаног дочека уз почасни строј Националне гарде Кипра и интонирање химни, уследио је тет-а-тет разговор министара Вучевића и Јоргаласа, а затим и састанак делегација које предводе. Дочеку и састанцима присуствовао је и командант Националне гарде Кипра генерал-потпуковник Демокрит Зервакис.

Министар Вучевић, у обраћању након састанка, изразио је захвалност министру одбране Републике Кипар на гостопримству и конструктивним разговорима.

- Република Србија високо цени принципијелан став Републике Кипар када је реч о непризнавању нелегалне и самопроглашене независности наше јужне покрајине Косова и Метохије. Наше две земље, поред блискости и пријатељства између наша два народа, деле позицију у односу на неопходност доследног поштовања принципа међународног права. Током данашњих разговора имали смо прилику да разменимо гледишта у вези са актуелним безбедносним питањима у Европи и свету, а нарочито о нашој покрајини Косову и Метохији, Кипру и Блиском истоку - истакао је министар Вучевић и додао да је на састанку било речи и о импликацијама сукоба између Русије и Украјине на безбедносну ситуацију у овом делу света.

Том приликом, министар одбране Србије рекао је да је ниво сарадње у области одбране две земље на високом нивоу, али и да види простор за њено даље унапређење у домену војно-војне и војноекономске сарадње.

- Континуитет наших интензивних контаката на нивоу министарстава одбране у претходном периоду ствара снажну основу за реализацију наших намера. Србија ће наставити да се залаже за мирно и свеобухватно решавање кипарског питања у складу са Повељом Уједињених нација, а припадници Министарства одбране и Војске Србије наставиће да се предано и професионално ангажују у оквиру мултинационалне операције УН (UNFICYP) - рекао је министар Вучевић и позвао министра одбране Републике Кипар да посети нашу земљу.

Министар Јоргалас пожелео је добродошлицу и истакао дуготрајне и јаке везе пријатељства и сарадње између две државе.

- Сигуран сам да ће наши разговори и консултације продубити одбрамбену и војну сарадњу у блиској будућности. Имали смо веома садржајан дијалог о бројним питањима од заједничког интереса, од наше билатералне сарадње до релевантних регионалних, безбедносних питања, укључујући безбедносну ситуацију на Кипру и на Западном Балкану - рекао је министар одбране Јоргалас.

Министар одбране Републике Кипар рекао је да је задовољан сарадњом две земље у области одбране и безбедности.

- Наше две земље одржавају сарадњу дугу читаву деценију у области наоружања. Одбрамбена индустрија Србије пружила је вредну подршку нашим оружаним снагама. Ова сарадња се заснива на међусобном поверењу и доприноси нашим укупним билатералним односима. Сутра ћемо имати прилику да обиђемо нашу последњу набавку из Србије, артиљеријски систем НОРА - истакао је министар одбране Републике Кипар.

Како је нагласио министар Јоргалас, на данашњем састанку било је речи и о питањима од заједничког интереса две земље.

- Министар Вучевић ме је информисао о најновијим дешавањима на северу Косова и Метохије. С пажњом пратимо најновија дешавања на Косову и Метохији. Недавни сукоби између полиције и етничких Срба у тој области, који су изазвани покушајима Приштине да насилно приступи општинским зградама, извор су велике забринутости. Позивамо на деескалацију и наставак учешћа у конструктивном дијалогу предвођеном од стране Европске уније. Дозволите ми да истакнем да Кипар остаје при свом принципијелном ставу о непризнавању једностраног проглашења независности Косова - рекао је министар одбране Јоргалас и додао да су принципи суверенитета и територијалног интегритета неотуђиви и неоспорни.

Током данашњег сусрета, министри одбране разменили су ставове и мишљења поводом актуелне политичко-безбедносне ситуације у свету и изразили наду да ће у периоду који предстоји бити видљиви конкретни резултати на пољу унапређења сарадње између наших држава.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.06.2023
mp4 (235,77 MB)
Изјава министра Вучевића
12.06.2023
mp4 (427,55 MB)
Изјава министра Јоргаласа
12.06.2023
mp4 (124,54 MB)
Дочек и састанак