Министарство одбране Републике Србије
 
09.06.2023.

Промоција најмлађих подофицира Ратног ваздухопловства и ПВО



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас свечаности поводом пријема у професионалну војну службу полазника четврте класе Курса за подофицире Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Дому Гарде у Београду.

Честитајући најмлађим водницима у Војсци Србије, министар Вучевић је посебне честитке упутио и њиховим породицама.

- Поштовани родитељи ових сјајних девојака и момака, да вам се у име отаџбине, у име свих грађана Србије, захвалим што сте васпитали вашу децу на начин који је пример за све нас родитеље, што сте вашу децу научили и правим вредностима и родољубљу и што сте их усмерили да положе ту заклетву која обавезује до краја живота. Ту заклетву, ту везу која је нераскидива између свакога од њих и наше заједничке куће, наше мајке, наше Србије. Вама, господо генерали, и официри, и старији подофицири, свима вама који сте и у оквиру Команде за обуку и на све друге начине били укључени у успешну обуку најмлађих подофицира Војске Србије, честитам. Ви сте имали озбиљан задатак пред собом, не зато што ово нису били квалитетни кадрови, напротив. Ово су сјајни појединци и сигуран сам сјајна класа, не зато што сте управо обавезани да поделите Војсци Србије нову снагу и енергију и то је нешто што је ваш легат, у односу на вашу професионалну каријеру, нешто што ће вас обележити – рекао је министар Вучевић.

Министар одбране, честитајући најмлађим подофицирима РВ и ПВО пријем у професионалну војну службу, напоменуо је да су од данас још одговорнији пред собом, својом породицом и целом државом, али и зрелији.

-  Тај подофицирски чин који данас носите повећава терет одговорности на вашим леђима, ваше бреме, али сам сигуран да сте свесни тога. И из најбоље намере вам саветујем слушајте своје команданте и командире, своје претпостављене и официре, и старије подофицире, јер послушање је људска врлина, а не знак слабости. Онај ко се научи послушању тај је добар човек и може да помогне другима и себи. Према својим војницима будите оштри и одговорно их чувајте, то је ваша војска, то су војници који ће вас наследити. Они ће гледати ка вама и ви морате водити рачуна о њима. Угледајте се на славне подофицире из наше историје, на све оне који су оставили неизбрисив траг, историју и суштину наше државе, ДНК наше државе. И то вас обавезује, као што вас обавезује ова прелепа униформа Војске Србије и све оно што носи са њом – истакао је министар Вучевић.

Још једна класа успешно произведених младих људи у подофицирске чинове Војске Србије, како је истакао министар одбране, најбоља је позивница за нове генерације.

- То је позивница да и други млади људи виде своју будућност управо у Војсци Србије, као узвишеном и привилегованом позиву. То није обичан посао, то није нешто што може да се такмичи са неким другим професијама, не потцењујући било кога другог. Он носи дубоку дозу моралности, одговорности, пре свега родољубља, односно патриотизма. И нека вас те мисли и реченице прате кроз вашу професионалну каријеру, а ја сам сигуран да ћемо се сретати широм Србије, где год Војска Србије има своје јединице пре свега РВ и ПВО, да ћете радити у миру, да ћемо чувати слободу наше државе, да ћемо разумети вредности мира, али бити спремни да одговоримо на сваке изазове, односно на сваки задатак који отаџбнина може да постави пред нас. Честитам вам од срца у име Министарства одбране и Владе Републике Србије. Живела наша Војска Србије! Живела наша једина отаџбина слободна, суверена, независна и никада покорена Србија! – рекао је министар Вучевић.

У професионалну војну службу у својству подофицира, са чином водника, примљен је 61 полазник Курса који је, након селекције по конкурсу, успешно завршио усавршавање за послове одржавања средстава у јединицама овог вида Војске Србије. Најбољи међу њима – Ивана Здравковић, Дејан Савић и Сандра Јовановић, награђени су неновчаним наградама.

Прва у рангу четврте класе Курса за подофицире Ратног ваздухопловства и ПВО Ивана Здравковић истакла је да су њене колеге и она заједничким трудом, залагањем, жељом и љубављу према отаџбини савладали различите изазове током шестомесечног усавршавања.

- Данас, за нас, ово није само промоција, већ преузимање одговорности да се у свом даљем раду усавршавамо. Ово још увек није готово, напротив, најлепши, али и најтежи део тек предстоји. Чека нас прегршт нових изазова, задатака и дужности. Нових циљева, препрека, тестова и провера. Нових успеха, малих и великих победа. Ми га жељно ишчекујемо и спремни смо, јер на срећу имали смо и од кога да научимо – рекла је водник Здравковић.

Током шестомесечног усавршавања полазници су се оспособили за дужности авио-оружара, авио-техничара и оператора на радарским и ракетним системима.

Данашњој свечаности су присуствовали и командант Команде за обуку генерал-мајор Жељко Петровић, заменик команданта Ратног ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Бране Крњајић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, као и породице најмлађих подофицира у Војсци Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.06.2023
mp4 (491,29 MB)
Обраћање министра Вучевића
09.06.2023
mp4 (60,83 MB)
Обраћање водника Иване Здравковић
09.06.2023
mp4 (115,07 MB)
Свечаност