Министарство одбране Републике Србије
 
07.06.2023.

Састанак министра Вучевића са шефом Бироа Националне гарде САД



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са шефом Бироа Националне гарде САД генералом Данијелом Хокансоном.

Том приликом, министар Вучевић је истакао да билатерални односи две земље имају узлазни тренд, да су обе стране исказале намеру да наставе и продубе сарадњу у области одбране, као и да високо вреднујемо досадашњу сарадњу у области заједничке обуке и донације америчке стране за систем одбране Републике Србије.
 
Он је указао на разноврсност области од заједничког интереса у којима се реализује сарадња наглашавајући новоуспостављену област заједничког учешћа у мултинационалним мировним операцијама.

Министар Вучевић рекао је да Србија наставља да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дугорочним стратешким опредељењем Србије да задржи статус војно неутралне државе.

Током састанка министар одбране истакао је да Србија цени подршку САД процесу преговора Београда и Приштине, као и да је отворена за наставак дијалога и настоји да мирним средствима обезбеди нормалан живот српске заједнице на простору Косова и Метохије.

По питању безбедности грађана српске националности на Косову и Метохији, министар Вучевић истакао је да  Србија једино види КФОР као легитимну оружану формацију на Косову и Метохији у складу са УН Резолуцијом 1244. Министар одбране нагласио је да је Србија чврсто опредељена да остане промотер дијалога и фактор стабилности у региону.

Шеф Бироа Националне гарде САД генерал Данијел Хокансон истакао је задовољство због састанка са представницима Министарства одбране и пренео очекивање да ће у наредном периоду доћи до даљег јачања сарадње у области одбране између две државе.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.06.2023
mp4 (69,17 MB)
Састанак