Министарство одбране Републике Србије
 
26.05.2023.

Министар Вучевић: Највиши ниво борбене готовости Војске Србије



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић истакао је да је након данашњих драматичних сцена на северу Косова и Метохије и драстичног погоршања безбедносне ситуације и директног наставка терора институција из Приштине над српском заједницом на Косову и Метохији, пре свега над Србима на северу Косова и Метохије, председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић издао наредбу да се степен борбене готовости Војске Србије подигне на највиши ниво.

- То значи да је нешто пре 14 часова Генералштаб, односно начелник Генералштаба Војске Србије издао даља наређења да јединице Војске Србије заузму одређене позиције које су дефинисане у складу са нашим плановима одбране, стратешким плановима, а све у циљу заштите суверенитета Републике Србије и свих њених грађана и могућности за извршење било каквог задатка који се у том циљу поставља пред Војску Србије – нагласио је министар Вучевић.

Војска Србије, рекао је министар одбране, размешта се ка административној линији са Косовом и Метохијом и заузима позиције које су војним документима одређене као позиције Војске Србије  у оваквим ситуацијама.

Оцењујући тренутну безбедносну ситуацију, министар Вучевић је рекао да се нажалост обистинило оно што је председник Републике говорио, упозоравао претходних дана и недеља – да се Курти неће зауставити и да ће наставити да спроводи активности које су усмерене на даље угрожавање српске заједнице.

- Само у овој години имате на десетине инцидената и догађаја напада на Србе, од тешких рањавања, хапшења, покушаја убистава па све до ових насилних хулиганских акција. То што неко носи нечију униформу не значи да не спроводи терор и да се не понаша као хулиган, а не као нека полиција. Могу само још једном да потврдим да је у току покушај заузимања свих општина на северу Косова и Метохије од стране апсолутно нелегитимно и нелегално изабраних  тзв. општинских руководстава, а под патронатом тзв. косовске полиције односно полиције специјалних јединица Приштине. Нажалост, морам да кажем мој утисак - блага реакција Еулекса и доста смушена реакција КФОР-а – истакао је министар Вучевић.

Војска Србије је у контакту са КФОР-ом, рекао је министар Вучевић и додао да очекујемо да КФОР буде далеко више ангажованији на терену, да гарантује безбедност, слободу, људска права свим грађанима који живе на територији покрајине, да се не дели да ли су Срби или Албанци или нека друга нација, већ да је оно што је дефинисано и у Кумановском споразуму, Војнотехничком споразуму и у Резолуцији 1244 буде заиста имплементирано код оваквих ситуација.

- Сад је моменат да се ЕУЛЕКС, међународна заједница, пре свега КФОР, покажу у пуном капацитету и да не дозволе да се наставља прогон Срба. То што ће неко да нам објасни да упозорава обе стране, да му је жао због не знам каквих догађаја, заиста нас не интересује и немамо времена да слушамо те бесмислене, просте фразе и објаве, него да видимо шта ће на терену урадити да би спречили даљу ескалацију – нагласио је министар Вучевић.

Према његовим речима, Србија је максимално посвећена наставку дијалога и не жели ескалацију сукоба.

- Не желимо никакве ратове и не играмо се ратних игара, али оно што Курти ради води нас ка црвеним линијама за Србију и то свако у међународној заједници мора да зна. Нећемо дозволити никакву нову “Олују”, нема “Бљеска”, нема 17. марта 2004., нећете покупити преостале Србе и утрпати на тракторе и послати ка централној Србији. Ако је то циљ и план, а по мени јесте, морате да знате да ће Србија наћи адекватан одговор, пре свега политички, али не искључујем ни други неки одговор који ће бити адекватан опасности које прете за нашу државу и наше грађане, свакако водећи рачуна да по готово сваку цену чувамо мир и стабилност, јер је то наш државни и национални интерес – поручио је министар Вучевић.

Министар Вучевић је оценио да нам је у наредним данима и периоду који је пред нама, преко потребно народно и национално јединство.

- То не значи да немамо право на различита политичка мишљења, на вишестраначје, на политички плурализам, али он не сме да уништава или угрожава државну стратешку позицију у односу на виталне националне интересе. Немамо права да се понашамо као политички неодговоран и неозбиљан народ. Знате, народи који се забаве о свом јаду, а не виде шта им се дешава по кључним питањима, лоше пролазе. Тога у историји можете наћи много примера. Нажалост, и нама се тако нешто дешавало. Ваљда ћемо бити довољно зрели, довољно солидарни, изнад свега јединствени, мудри, рационални, не стидећи се својих емоција, али храбри и одважни да чувамо своју државу и своје грађане чувајући мир, али чувајући слободу и људска права и слободе за Србе на Косову и Метохији, чувајући и целу Србију – поручио је министар Вучевић.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.05.2023
mp4 (458,63 MB)
Изјава министра Вучевића