Министарство одбране Републике Србије
 
24.05.2023.

Гардисти Војске Србије унели кивот са моштима Светог владике Николаја у Вазнесењску црквуЊегова Светост Патријарх српски Господин Порфирије, у присуству државног секретара у Министарству одбране Немање Старовића и чланова колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије дочекали су вечерас кивот са моштима Светог владике Николаја Жичког и Охридског у порти Вазнесењске цркве у Београду, који су унели припадници Гарде Војске Србије.

У Вазнесењској цркви у Београду, након дочека кивота, у вечерњим часовима уследило је празнично бденије.

Пренос кивота са моштима Светог владике Николаја Жичког и Охридског из Ваљева у Београд испратили су данас припадници Војске Србије са свештенством и монаштвом Епархије ваљевске. Из места њиховог сталног пребивања – манастира Лелић код Ваљева, кивот са моштима Светог владике Николаја пренет је најпре до Храма Покрова Пресвете Богородице, а даље литијом од Покровске цркве до Храма Васкрсења Христовог у Ваљеву.

Кивот са моштима Светог владике Николаја Жичког и Охридског биће сутра пронет улицама престонице на челу Спасовданске литије све до храма Светог Саве, где ће Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије служити молебан и беседом се обратити окупљеном народу.

Војска Србије одазвала се позиву Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија да ове године учествује у пратњи моштију Светог владике Николаја, поводом обележавању 10 година од враћања верске службе у Војску Србије и да као и претходних година учествује у Спасовданској литији, поводом славе Града Београда.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.05.2023
mp4 (81,44 MB)
Дочек кивота са моштима Светог владике Николаја