Министарство одбране Републике Србије
 
10.05.2023.

Састанак министра Вучевића са амбасадором Краљевине Шпаније Молином



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са амбасадором Краљевине Шпаније Раулом Бартоломеом Молином.

Министар Вучевић захвалио је на принципијелном ставу Краљевине Шпаније по питању непризнавања једнострано проглашене независности тзв. „Косова“, као и за недавно гласање поводом захтева Приштине за чланство у Савету Европе, што је показатељ доследности у поштовању суверености других држава. Он је нагласио да Србија снажно подржава територијални интегритет Краљевине Шпаније и указао на искрено пријатељство двеју држава.

Министар одбране изразио је задовољство оствареним нивоом сарадње у области одбране и истакао заједничко учешће у мултинационалним операцијама, а посебно заједнички ангажман у мисији Уједињених нација UNIFIL у Либану.

Он је указао на опредељеност за наставак војно-војне сарадње и развој сарадње у домену војне индустрије, као и значај наставка започетих активности војноекономске и војнотехничке сарадње попут профилисања даљих облика сарадње на нивоу истраживачко-развојних установа и одбрамбених индустрија две земље.

Амбасадор Молина поручио је да став Краљевине Шпаније о непризнавању такозваног „Косова“ остаје непромењен и да ова земља наставља да снажно подржава захтеве Србије за очување суверенитета и територијалног интегритета.

Он је, такође, оценио да постоји простор за унапређење сарадње у области одбране, посебно у одбрамбеној индустрији и истакао спремност Краљевине Шпаније за наставак заједничког ангажовања у мултинационалним операцијама, као и интензивирање војно-војне сарадње. Амбасадор Молина похвалио је професионални однос припадника Војске Србије који се ангажују у оквиру шпанског контингента у Сектору Исток у мисији UNIFIL у Либану.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.05.2023
mp4 (52,95 MB)
Састанак