Министарство одбране Републике Србије
 
20.04.2023.

Министар Вучевић и генерал Мојсиловић на генералној проби за приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас генералној проби за приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“, који ће бити одржан у суботу 22. априла 2023. године на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.

Министар Вучевић истакао је да је данас био у прилици да се увери да је све спремно за предстојећи приказ способности Војске Србије.

- С великим поносом и задовољством могу да констатујем да је успешно извршена генерална проба приказа способности Војске Србије „Гранит 2023“ и то ће бити мој извештај председнику Републике, као врховном команданту. Војска Србије и Министарство одбране с нестрпљењем и с великом надом чека 22. април и суботу која је пред нама, да ово још једном прикажу пред целокупном јавношћу Републике Србије и бројним гостима из иностранства. Заиста сам поносан и користим прилику да честитам и начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Мојсиловићу и свим припадницима Војске Србије, мојим сарадницима из Министарства одбране и свим људима који су учествовали у припреми. Ово делује врло, врло импресивно и на понос читаве наше отаџбине и свих њених грађана – истакао је министар одбране.

Свима је јасно, нагласио је министар Вучевић, колико је Војска Србије напредовала, колико је снажнија, опремљенија, а пре свега оспособљенија, орнија и мотивисанија, него што је то било у годинама иза нас.

- Такве ствари се више не понављају и на понос целе отаџбине и свих њених грађана Војска Србије најснажнији је гарант слободе и независности наше државе – нагласио је министар одбране.

Он је упутио позив свим грађанима да у суботу дођу на приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“.

- Користим прилику да позовем све грађане Србије на аеродром у Батајници, који носи славно име по једном од највећих хероја и страдалника 1999. године – пуковнику-пилоту Миленку Павловићу, да дођу и улепшају обележавање Дана Војске. Посебно позивам родитеље са децом, школе са ђацима, биће прелеп дан – рекао је министар одбране.

Министар Вучевић још једном је честитао припадницима Војске Србије на успешно изведеној генералној проби и изразио уверење да ће бити још успешнији и још припремљенији у суботу, када ће свима приказати своје знање и способности.

На приказу поводом Дана Војске Србије ангажовано је више од 5.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, око 2.300 средстава наоружања и војне опреме и више од 60 ваздухоплова. Биће приказано најсавременије наоружање и војна опрема Војске Србије, као и део средстава из развоја предузећа домаће одбрамбене индустрије.

У летачком делу програма између осталог наступиће авиони „МиГ-29“, „Орао“ и „Ласта“, хеликоптери „Ми-35“, „Х-145М“ и „Ми-17“, биће приказани и противваздухопловни ракетни системи „ФК-3“ и „Панцир“, модернизовани ракетни системи „Куб“, противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС, противоклопни ракетни системи „Корнет“, као и самоходна топ-хаубица 155 мм НОРА и модуларни „Огањ“.

У приказу су ангажована и оклопна борбена возила „Лазар-3“, „Милош“ и „Хамер“, оклопни транспортери МРАП 6x6, тенкови Т-72МС, оклопно-извиђачки аутомобили БРДМ-2МС, беспосадна возила „Мали Милош“, савремене беспилотне летелице најбољих карактеристика у својој класи „ЦХ-92“ и „Пегаз“, као и савремена оптоелектронска средства.

Осим тога, посетиоци ће имати прилику да виде вертикалне маневре специјалних јединица, налете ваздухопловног ешелона и дефиле припадника специјалних јединица опремљених најсавременијим наоружањем и војном опремом.

Капије војног аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ биће отворене у суботу за све грађане од 9 до 15 часова, а најатрактивнији део програма почеће у 11 часова.

Улазак на војни аеродром биће омогућен из три правца - главни улаз на војни аеродром „Пуковник-пилот Миленко Павловић“, улаз у Ваздухопловни завод „Мома Станојловић“, као и улаз на аеродром из правца Нове Пазове.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.04.2023
mp4 (265,4 MB)
Изјава министра Вучевића
20.04.2023
mp4 (164,26 MB)
Генерална проба приказа способности Војске Србије "Гранит 2023"