Министарство одбране Републике Србије
 
31.03.2023.

Министар Вучевић обишао предузеће „Прва петолетка“



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић обишао је данас предузеће "Прва петолетка - наменска" у Трстенику где је разговарао са руководством и представницима локалне самоуправе, након чега је обишао производне капацитете.

Министар Вучевић истакао је да су га данашњи састанак и обилазак погона фабрике „Петолетка“ у Трстенику уверили да је исправна одлука државе да настави инвестирање и сваки други вид подршке фабрикама у саставу одбрамбене индустрије наше државе.

- Разумео сам све оне најбитније информације, поруке, изазове које ми је директорка компаније Анђелка пренела и поделила са нама. Нешто од тога сам знао, нешто сам ново чуо, научио и разумео. Донели смо добре вести и са стране Владе Републике Србије, Министарства одбране, да ће држава, по одлуци председника Републике, а у програмима даљег наоружавања и опремања Војске Србије, али и у програму и пројекту даљег јачања свих компанија у саставу одбрамбене индустрије, уговорити послове за „Петолетку“ у обиму њихове двогодишње, а можда и трогодишње укупне производње – истакао је министар Вучевић.

То би значило, указао је министар одбране, да ће у наредне две, односно три године, све оно што би „Петолетка“ по свом обиму произвела, држава уговорити, односно, бити наручилац посла.

- То је гарант сигурности и извесности пословања, али и радних места, плата за запослене. За мене је значајно што је ту председница општине Трстеник госпођа Турк, јер „Петолетка“ не може бити посматрана само као проста економија, него има шири друштвени значај и за ову општину, и за овај округ, за овај регион. То морају сви да разумеју без обзира у ком крају или из ког краја Србије долазе или да ли су у Влади или неком другом сектору – нагласио је министар Вучевић.

Он је рекао да је данас разговарано и о даљем унапређењу пословања и како овој фабрици помоћи на том путу.

- Очекујемо да Анђелка са својим тимом, пре свега са својим запосленима, изврши и испуни све оне уговоре које ће добити од стране државе. Није то једноставно, не зависи ни само од „Петолетке“, да будемо објективни, има ту и других подизвођача или других фирми који су укључени у производњу сложених борбених система, али је и велика одговорност на „Петолетки“ – истакао је министар Вучевић.

Како је нагласио министар одбране, није реч о расипању новца пореских обвезника наше државе, већ о конкретним договорима како би „Петолетка“ радила и производила.

- Да „Петолетка“ живи, ради и производи, да зарађује, да људи имају плате, али да Петолетка поштује уговорене датуме, рокове и да имају извесности у својој производњи – нагласио је министар Вучевић и још једном указао на значај данашњег састанка за сагледавање рада „Петолетке“ и њеног значаја за развој општине Трстеник.

Генерална директорка "Прва петолетка-наменска" Анђелка Атанасковић захвалила је министру Вучевићу на посети и данашњи састанак оценила је као изузетно користан. Она је истакла да је значај наменске индустрије за систем одбране велики и да ће улагања која ће држава и председник Републике Србије Александар Вучић да определе за ово предузеће бити корисно употребљена.

Председница општине Трстеник Милена Турк рекла је да је посета министра одбране фабрици наменске индустрије од непроцењивог значаја за општину.

- Наменска за нас представља симбол опоравка, симбол домаћинског и одговорног пословања и показатељ је да се уз добру сарадњу са Министарством одбране и Владом Републике Србије, заиста може доћи од губиташа до фабрике која је лидер у региону и до фабрике која је покретач општине Трстеник, и читавог Расинског округа, и тиме се заиста поносимо - рекла је председница општине Трстеник.

Током данашњег обиласка, министар Вучевић обишао је производне погоне где је презентован део производног програма овог предузећа попут минобацача, ручних бацача граната, ручних ракетних бацача и ваздухопловних компоненти.

Данашњем обиласку присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић и председник Скупштине општине Трстеник Герасим Атанасковић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
31.03.2023
mp4 (298,77 MB)
Изјава министра Вучевића
31.03.2023
mp4 (78,33 MB)
Изјава директорке Атанасковић
31.03.2023
mp4 (68,43 MB)
Изјава председнице општине Турк
31.03.2023
mp4 (104,39 MB)
Обилазак