Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2023.

Министар Вучевић положио венац поводом Дана сећања на жртве НАТО агресије



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић положио је данас венац крај спомен-обележја „Херојима 37. моторизоване бригаде“ у касарни „Стефан Немања“ у Рашки, поводом Дана сећања на жртве НАТО агресије.
 
Министар одбране венац је положио у пратњи заменика команданта Копнене војске генерал-мајора Слађана Стаменковића и команданта Друге бригаде КоВ бригадног генерала Синише Сташевића.
 
Министар Вучевић истакао је да је важно да познајемо историју свога народа да бисмо били оно што јесмо.
 
-  Из ког окриља смо потекли? Колико је неко пре нас дао труда и крви да би данас били оно што јесмо? Колико велику светињу бранимо? Како да останемо оно што јесмо и што желимо бити и шта је то што нас је као народ обележило кроз историју? Управо томе служи култура сећања и подсећања, непрепуштање важних ствари и догађаја забораву. Зато смо ми данас овде као доказ да сећање на јуначку одбрану отаџбине од НАТО агресије 1999. године, али и на јуначке борбе 1998. године, превазилази простор и време свог трајања. Пре 24 године на данашњи дан почела је НАТО агресија на нашу земљу која је трајала пуних 78 дана и ноћи рушећи пред собом не само војне објекте и циљеве, већ и градске тргове, улице, пијаце, домове цивила па чак и болнице, немилосрдно односећи не само животе припадника снага безбедности него и недужних цивила међу којима је било стараца, жена и мале деце – рекао је министар одбране.
 
Некоме ко не познаје душу српског народа, истакао је министар Вучевић, може да звучи чудно и невероватно да се народ који је војно и бројчано малобројнији од непријатеља не преда, призна пораз и поклекне, него се дрзне и пружи отпор.
 
- Нема ту пуно филозофије, одговор је врло једноставан, то смо ми, то је наш српски народ - скроман, великодушан, народ који поштује туђе, али не да на своје. Из тог и таквог народа пре више од два века изникла је прва стајаћа војска. У борби за слободу, узевши оружје сељак је постао војник. И управо ту у тој повезаности лежи суштина непобедивости наших јединица, јер ко ће боље штитити отаџбину и њен народ од припадника војске коју је управо та земља изнедрила. Тог пакленог пролећа 1999. године управо су припадници те војске показали колико смеју, могу и умеју, али и да не познају речи одступање, одустајање и повлачење! Од свих сукоба кроз које је током историје ова наша, како неки кажу „мала" Србија прошла, војска је остала доследна - никада не одустати и никада не посустати у борби за очување суверенитета ове земље, за боље и безбедније сутра – нагласио је министар Вучевић и додао да се бол и туга за невино погинулим нису ни смањили, нити ишчезли.
 
Министар одбране је рекао да је најтеже било то што годинама нисмо смели да кажемо да нас боли то што се десило.
 
- Тражило се да ћутимо, да погнемо главу и да се стидимо. Они који су нас на то терали не познајући нашу душу, који су се одрекли својих предака, заборавили су да се српска душа не може спутати. Велики Бранислав Нушић који је у Првом светском рату изгубио навредније што је имао, сина јединца, љубав према отаџбини изразио је речима " Отаџбина није предмет, ограничен, оивичен, утеловљен. Отаџбина је мисао, отаџбина је вера, а мисао и вера не умиру!" – рекао је министар Вучевић.
 
Он је истакао да је љубав према отаџбини оно што је кроз историју обележило српски народ и што је допринело да Србија данас иде путем напретка, поносна, усправна, поштена и достојанствена.
 
- Пуно је симболике у данашњем дану па није случајно што смо се окупили баш овде у касарни „Стефан Немања" у Рашки у којој данас бораве припадници 21. пешадијског батаљона. Они на својим плећима носе велику одговорност као следбеници херојске 37. моторизоване бригаде. Бригаде чији су се припадници јуначким делима, која су за последицу имала 60 изгубљених живота и три пута више рањених припадника јединице, уградили у будућност и која с разлогом, због заслуга остварених током одбране земље од НАТО агресије, носи Орден народног хероја – нагласио је министар одбране.
 
Министар Вучевић рекао је да се на данашњи дан трудимо да у болу будемо достојанствени, али да свету пошаљемо поруку да Србија памти своју историју.
 
- Данас је за Србију тужан дан, али као и у свему осталом што радимо и у болу се, поучени делима оних који су исписали најсветлије тренутке националне историје, трудимо да будемо достојанствени и да без намере да Република Србија икоме буде претња, пошаљемо свету јасну поруку да Србија памти и никада не заборавља и да ће њена војска увек бити ту да заштити своју земљу и све њене грађане! Данас ми поносно стојимо, не ћутимо и не стидимо се себе и свог порекла и најбољих међу нама. Данас одајемо дужну пошту нашим херојима који стоје у небеском строју као наши молитвеници пред Богом за бољу будућност Србије! Даме и господо, нека је вечна слава и хвала свим палим херојима, а хвала и вама који сте међу нама и не дате да се сва дела учињена и животи положени за слободу и част отаџбине забораве – закључио је министар одбране.
 
 
Председник општине Рашка Немања Поповић подсетио је да се данас навршава 24 године од почетка НАТО агресије и да су та сећања жива и болна.
 
- Последице рата и разарања и данас осећамо, а страдале војнике и цивиле не заборављамо. У дану сећања помен дајемо херојима 37. моторизоване бригаде, нашој браћи и очевима, пријатељима, познаницима, суграђанима, храбрим војницима из Рашке, Краљева, Врњачке Бање, Александровца и Новог Пазара. Њих 60 није се вратило својим домовима. Знамо да је породицама страдалих најтеже и да не постоје речи утехе. Саосећамо у вашем болу и са поносом помињемо све оно што су јунаци 37. моторизоване бригаде учинили за своју отаџбину и свој народ – рекао је Поповић.
 
 
Генерал у пензији и ратни командант 37. моторизоване бригаде Љубиша Диковић присутнима је рекао да сећања не бледе, а бол за најближима не јењава.
 
- Храбро смо стали на браник отаџбине у саставу 37. моторизоване бригаде, борили се тих 78 страшних дана против далеко јачег НАТО агресора и неколико десетина хиљада терориста из такозване ОВК у Дреници, у леглу тероризма и сваког зла по српски и неалбански живаљ. Нисмо марили за своје животе, наше мисли су биле на нејачи и светињи коју бранимо. Платили смо то животима 60 припадника и више од 200 лакше и теже рањених. Слава вам јунаци и хероји 37. моторизоване бригаде - рекао је генерал Диковић.
 

На спомен обележје венце су положили и породице погинулих припадника и представници удружења које баштини традицију 37. моторизоване бригаде.
 
Након полагања венаца министар Вучевић обишао је Спомен собу у касарни „Стефан Немања”.
 
Спомен-обележје „Херојима 37. моторизоване бригаде“ подигнут је 16. јуна 2000. године у знак сећања на 60 припадника те јединице, који су погинули током НАТО агресије на СР Југославију 1999. године.

У оквиру обележавања годишњице Дана сећања на страдале у НАТО агресији, венац је данас положио и државни секретар у Министарству добране Немања Старовића крај Спомен-обележја припадницима 78. моторизоване бригаде у селу Рељан у општини Прешево, у пратњи помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандића.

Крај споменика „Погинулим у НАТО агресији 1999“ у центру града Смедерева венац је положио државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић, у пратњи помоћника министра одбране за људске ресурсе Синише Радовића.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.03.2023
mp4 (470,5 MB)
Обраћање министра Вучевића
24.03.2023
mp4 (454,67 MB)
Обраћање генерала у пензији Диковића
24.03.2023
mp4 (104,61 MB)
Обраћање председника општине Рашка
24.03.2023
mp4 (109,31 MB)
Полагање венаца