Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2023.

Министар Вучевић на полагању заклетве војника генерације „март 2023“



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас свечаности полагања заклетве војника на добровољном служењу војног рока и слушалаца Курса за резервне официре генерације „март 2023“, у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.
 
На почетку свог обраћања, министар Вучевић честитао је положену заклетву војницима и слушаоцима и поздравио их у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, Министарства одбране и Војске Србије. Како је истакао, војници и слушаоци данас су дали реч „тешку, велику и опредељујућу“.
 
- Вашу данашњу заклетву чули су грађани Републике Србије, њени преци и потомци. И земља и небо. Ваша реч дата је отаџбини и роду. А шта је отаџбина друго него мисао, вера и љубав. Те категорије су безвремене, вечне и уписане у срцима сваког од нас, рекао је министар одбране и честитао свима што су у строју части и одбране нашег народа, наше историје, традиције, обичаја и свих вредности наших предака и наших потомака.
 
Министар Вучевић нагласио је да војничка заклетва има посебно значење у животима оних који су је положили.
 
- Дајући своју реч, стављајући због љубави према отаџбини у залог своју част, ступили смо у војничке колективе у којима смо делили добро и зло, стицали пријатеље за цео живот, сазревали и очврснули, преузимали одговорност за себе и за друге, учили да поступамо у кризним и опасним ситуацијама, да ценимо правду и слободу. Једино што човека више испуњава поносом од сопствене заклетве јесте када присуствујете заклетви свога детета. Зато од срца честитам родитељима наших војника и захваљујем у име Републике Србије на томе што су синове и кћери васпитали у духу родољубља, рекао је министар одбране.
 
Он је истакао да сви припадници Министарства одбране и Војске Србије, и он лично, имају велико поштовање према свима који су данас положили заклетву.
 
Министар Вучевић осврнуо се и на данашњи датум, дан када се пре 24 године „над Србијом надвила злослутна сенка ваздухопловних снага најјачег војног савеза који је икада постојао“.
 
- Агресија – противправна и неморална. 19 најмоћнијих држава света напало је и на наш народ изручило 22.000 тона пројектила. У најнеправеднијем рату који је икада вођен, наш народ је показао да је достојан својих часних предака, а наша војска је успела да очува своје борбене потенцијале. Велика заслуга за то припадала је управо војницима који су тада служили војни рок. Њихова храброст, оданост, пожртвованост, дисциплина и љубав према отаџбини нису били ништа друго до обистињавање речи војничке заклетве, рекако је министар Вучевић.
 
Према његовим речима, ми данас градимо партнерства и пријатељства жељни мира и просперитета наше отаџбине.
 
- Данас стварамо услове опремања и модернизације наше војске које се до пре неколико година није могло ни замислити. Данас дижемо животни стандард нашег војника и официра и њихових породица, знајући да је људски фактор наш највреднији ресурс. Вама смо се обавезали да ћемо пред собом имати интерес нашег народа и отаџбине, а највиши интерес је мир и слобода које ћемо остварити свим својим знањем и вештинама, истакао је министар одбране.
 
Наводећи речи славног војводе Живојина Мишића да „колико год је народ образованији и јачи моралом, колико год више цени домаће врлине, лично и породично достојанство, утолико више ће тај народ осећати и свој народни понос те ће га вређати и узбуђивати сваки непријатељски насртај на његова и лична и народна права. Такав народ ће свагда одушевљено похитати под заставу, да се јуначки бори за своја народна права, када то затражи његова отаџбина“ министар Вучевић нагласио је да такву војску ми данас градимо, чувајући мир и слободу.
 
- Поштовани војници, поносите се својом заклетвом и целог живота носите у срцу овај узвишени час када сте је положили. А положили сте је у касарни која носи име најдаровитијег међу српским војводама, у Ваљеву, српском граду који чува сећање на крваве борбе и блиставе победе извојеване на планинама које га окружују. И те су планине богомдани споменици онима који су, попут вас, волели и чували Србију. Живела Војска Србије! Живела Србија, закључио је министар одбране.
 
Свечаности су присуствовали командант Команде за обуку генерал-мајор Жељко Петровић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, верских заједница и породице и пријатељи војника и полазника Курса. Командант данашње свечаности био је командант Другог центра за обуку у Ваљеву пуковник Саша Стојиљковић.
 
Брат и сестра Биљана и Немања Савић с Косова и Метохије заједно служе војни рок. Како кажу, одлука је донета једногласно у исто време.
 
- Привукла ме је љубав према униформи и част да служим отаџбини. Војнички живот је нешто што се не може препричати и што се треба искусити, рекла је Биљана, док према речима њеног брата, код њега од малена постоји жеља да буде војник.
 
- Част ми је да служим отаџбини, јер волим своју земљу и свој народ. Очекујем да ступим у војну службу после одслуженог војног рока, рекао је Немања.
 
Богдан Безбрадица из Панчева апсолвент је на Православном богословском факултету у Београду и жеља му је да постане војни свештеник.
 
- Љубав према отаџбини, љубав према униформи и жеља за запослењем су ме привукли овом позиву. Позивам младе да прихвате овај изазов, поручио је Безбрадица.
 
Димитрије Милованов из Сомбора, по струци је стоматолог, а сада је слушалац Курса за резервне официре.
 
- Одлучио сам се на овај корак највише из патриотских разлога и како бих носио часну официрску униформу наших славних предака. Све младе бих позвао да дођу на овај курс, како би усавршили своје знање, стекли ново искуство и нове навике, рекао је Милованов.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.03.2023
mp4 (475,23 MB)
Обраћање министра Вучевића
24.03.2023
mp4 (163,74 MB)
Изјаве војника
24.03.2023
mp4 (163,18 MB)
Свечаност