Министарство одбране Републике Србије
 
22.03.2023.

Састанак министра Вучевића са министром одбране Словеније Шарецом у ЉубљаниПотпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас у Љубљани са министром одбране Републике Словеније Марјаном Шарецом, у оквиру званичне посете тој земљи.

Након свечаног дочека уз почасни строј Гарде, уследио је тет-а-тет разговор министара Вучевића и Шареца, а затим и састанак делегација које су предводили. 

У обраћању након састанка, министар Вучевић изразио је задовољство посетом Словенији и разговорима са словеначким колегом у којима је наглашена међусобна сарадња и пружање помоћи током елементарних непогода.

- Желим да подвучем да ако, не дај Боже, опет дође до сличних ситуација какве је Словенија имала током пожара, рачунајте да ће Република Србија ставити на располагање све што има и несебично поделити са својим пријатељима у Словенији, као што смо захвални Републици Словенији на помоћи коју је пружала мојој држави Србији за време поплава 2014. године. То грађани Србије и српски народ неће никад заборавити, рекао је министар Вучевић.

Како је истакао, теме разговора биле су актуелна политичка и безбедносна ситуација и рат у Украјини.

- Тема је и позиција наших држава, уважавајући чињеницу да је Словенија чланица НАТО, да је Србија војно неутрална држава, држава која има врло јасан став да признаје Украјину у међународно признатим границама, нагласио је министар одбране Србије.

Он је говорио и о томе да се на састанку разговарало и о учешћу припадника словеначке војске у саставу КФОР-а на Косову и Метохији те изразио захвалност Србије, пре свега српског народа на Косову и Метохији, на ангажовању словеначких војника.

- То је један коректан однос и министар Шарец је био, ако се не варам, два пута у посети на Косову и Метохији и уверио се каква је ситуација, не само у јединицама словеначке војске и КФОР-а, него и какво је размишљање домицилног становништва. Обишао је и неке од најважнијих духовних и културних објеката за наш народ и нашу државу и на томе сам му захвалан, рекао је министар Вучевић.

Говорећи о осталим темама данашњих састанака, министар одбране Србије истакао је да је било речи о унапређењима војноекономске и војнотехничке сарадње.

- Наменска индустрија Србије купује не мали број производа, сировина, елемената за наше наоружање и војну опрему од словеначких компанија. Разговарали смо и о могућим заједничким пројектима поводом заједничке производње одређених борбених система и како можемо да унапредимо ту сарадњу, разумејући све што се дешава у свету, разумејући да је кренула свеопшта трка у наоружавању широм света па и у нашем региону. Морамо бити свесни тога, не да желимо да неко ратује или страда, него да чувамо безбедност и суверенитете својих држава уважавајући једне друге, тако да смо ми с позиције Србије веома заинтересовани да задржимо и, ако је могуће, унапредимо војноекономску и војнотехничку сарадњу са компанијама из Словеније, поручио је српски министар одбране.

Министар Вучевић, на крају свог обраћања, захвалио је Словенији што подржава европски пут Србије и министру Шарецу на личном анганжману и томе што је увек имао позитиван став према Србији на европском путу. 

Министар одбране Републике Словеније Марјан Шарец истакао је значај јачања сарадње између Словеније и Србије које имају веома добре билатералне односе, додајући да се добра сарадња и солидарност посебно показује у случају природних катастрофа. Он је изразио захвалност за помоћ наше земље у борби са пожарима који су протеклог лета погодили Словенију и посебно истакао важност сарадње у ванредним ситуацијама међу државама у региону.

- Билатерална сарадња на пољу одбране и војске је већ уходана и углавном је на свим пољима од заједничког интереса. Сарадња је у првом реду на пољу војне медицине, затим ветерине, образовања и одређених логистичких сегмената, као и сарадња у обуци јединица, рекао је министар Шарец.

Министар одбране Словеније изјавио је да је сусрет био прилика и за размену мишљења о актуелним приликама на пољу безбедности у региону, а посебно о рату у Украјини, регионалној сарадњи и сарадњи у међународним операцијама и мисијама. 

- Западни Балкан је стратешки веома важан регион и наша спољна и безбедносна политика је усмерена управо на подручје Западног Балкана. Учествујемо у бројним међународним операцијама и мисијама. Словенија има у овом региону активну улогу, од наше војне присутности преко различитих облика подстицања стабилности, безбедности и развоја. Словенија ће и даље радити на продубљивању сарадње на подручју одбране и безбедности, рекао је министар Шарец и додао да је приоритетна улога Словеније усмерена на решавање заједничких изазова, као што су хибридне претње.

Министар Шарец рекао је да је важна сарадња у оквиру регионалних иницијатива и да Словенија и Србија одлично сарађују у оквиру Балканских војномедицинских снага. Он је истакао важност разговора о архиви некадашње заједничке државе и понудио помоћ у дигитализацији заједничког архивског наслеђа. 

Два министра разговарала су о реформама одбране и модернизацији војске. Сусрет је био прилика да министар Шарец представи делегацији Министарства одбране Србије промене дугорочног програма развоја и улагања у опремање словеначке војске до 2040. године.

Министар Вучевић посетио је данас у Народној скупштини у Љубљани и чланове Одбора за одбрану Републике Словеније где је разговарао са председником Одбора др Мартином Премком.

Министар Вучевић, са члановима делегације, посетиће данас и Полигон Покљука на којем се обучава 132. горски пук.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.03.2023
mp4 (420,49 MB)
Обраћање министра Вучевића
22.03.2023
mp4 (515,01 MB)
Обраћање министра Шареца
22.03.2023
mp4 (134,22 MB)
Састанак са министром одбране Р. Словеније
22.03.2023
mp4 (43,88 MB)
Састанак са члановима Одбора за одбрану Р. Словеније