Министарство одбране Републике Србије
 
20.03.2023.

Припреме пешадијске чете за учешће у мировној операцији



У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ код Бујановца у току је интензивна обука пешадијске чете Војске Србије која се припрема за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Реч је о другој фази вишемесечних припрема које професионални војници и старешине ове јединице из састава Прве бригаде копнене војске пролазе пре упућивања у зону операције како би у потпуности били оспособљени за реализацију задатака у саставу мировних снага Уједињених нација.

Након индивидуалне тактичке и ватрене обуке, реализоване у првом сегменту оспособљавања, јединица сада у теренским условима увежбава тактике, технике и процедуре за извршавање задатака који је очекују у Либану, као што су патролирање, обезбеђење контролних пунктова, пратња конвоја и контрола масовног окупљања.

Како би обука била што реалнија, пешадијска чета ради у условима сличним онима у мисији, а задаци које решава су у потпуности прилагођени ситуацијама у којима се припадници Војске Србије могу наћи у зони операције.

Ангажовање пешадијске чете Војске Србије у мисији у Либану започело је 2013. године, а у овој мировној операцији Уједињених нација се тренутно налази и наш вод за заштиту снага, штабни официри и група специјалиста задужених за подршку контингенту.
photoФОТОГАЛЕРИЈА