Министарство одбране Републике Србије
 
13.03.2023.

Обука водича и службених паса за чуварску службу



У Центру за обуку паса у касарни „Књаз Михаило“ у Нишу завршен је први овогодишњи циклус обучавања водича и службених паса за ангажовање на заштити и обезбеђењу објеката и покретних средстава Војске Србије.

Ова обука се реализује више пута у току године са циљем оспособљавања професионалних припадника Војске Србије за формацијске дужности водича паса у јединицама и периодичне редресуре паса који су обучени за чуварску службу.

У складу са програмом обучавања, водичи су са службеним псима на специјализованом полигону реализовали разноврсне вежбе, како би се стекло међусобно поверење и омогућила потпуна контрола и ефикасно вођење пса од стране водича приликом реализације задатака. Акценат је био на практичним радњама опште дресуре, савлађивању препрека и на вежбама за унапређење будности и правовремене реакције паса на различите претње.

По завршетку оспособљавања, службени пси су заједно са водичима распоређени у јединице Војске Србије, где ће бити ангажовани на задацима обезбеђења војних објеката и имовине.

Обука за ангажовање у чуварској служби је само један од бројних облика оспособљавања у Центру за обуку паса, који је намењен за дресуру, здравствено збрињавање, узгој и репродукцију службених паса, али и обуку и усавршавање кадра ветеринарске службе.
photoФОТОГАЛЕРИЈА