Министарство одбране Републике Србије
 
14.02.2023.

Обука војника за дужност снајперисте у Војсци Србије



На полигонима и вежбалиштима Центра за обуку копнене војске у току је индивидуална специјалистичка обука војника на добровољном служењу војног рока који се оспособљавају за дужност снајперисте у Војсци Србије.



Обука траје шест недеља, а похађају је војници генерације „децембар 2022“ који су на гађањима остварили најбоље резултате и показали психофизичку спремност за извршавање захтевних задатака снајперисте. Они се тежишно оспособљавају за реализацију специфичних борбених задатака и руковање полуаутоматском снајперском пушком 7,9 мм М76 и далекометном пушком 12,7 мм М93.



Програмом обучавања су предвиђене разноврсне теме из тактичке, ватрене и физичке обуке, а највише пажње поклања се правилном коришћењу средстава за маскирање, кретању на земљишту, избору и уређењу заклона за дејство и решавању ватрених задатака. Обука је моделована тако да војници у врло кратком периоду реализују велики број гађања и кондиционих маршева уз примену тактичких радњи, како би унапредили брзину реаговања, прецизност и ефикасност у извршавању ватрених задатака, као и укупну психофизичку способност.

Војницима на крају ове фазе следи провера обучености, а затим и премештај у јединице Војске Србије где ће, током тромесечне колективне обуке, наставити да надограђују стечена знања и вештине и у потпуности се оспособити за ефикасно обављање дужности снајперисте.
photoФОТОГАЛЕРИЈА