Министарство одбране Републике Србије
 
26.01.2023.

Министар Вучевић присуствовао Светосавској академији у КумановуИзасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је вечерас Светосавској академији поводом Дана Светог Саве - националног празника Срба у Републици Северној Македонији у Занатском дому у Куманову.

Обраћајући се присутнима, министар Вучевић подсетио је на речи византијског цара који је у раним хришћанским временима рекао да се „величина једног народа не гледа по броју тог народа ни по територији, већ величина једног народа гледа се по томе колико је тај народ изнедрио из себе светитеља и угодника божјих“.

- Да је вера изнад свакога и свега показао нам је управо он, српски принц, монах, игуман манастира Студеница, књижевник, дипломата и први архиепископ Српске православне цркве рођен као Растко Немањић, а данас слављен као Свети Сава. Он, духовни предводник нашег народа и родоначелник српске државне идеје у верском, књижевном и интелектуалном погледу, Растко Немањић, а потом Свети Сава, одрекао се земаљских ужитака и свих благодети које му је живот владара, престолонаследника, могао пружити, одабрао је просветитељски и духовни пут који му је богатио душу и неслутећи, а можда и слутећи, колико ће богатство и благостање баш тај пут донети поколењима нашег народа, рекао је министар одбране.

Према његовим речима, иако највише слављен кроз цркву и школе које га славе као свог свеца, Свети Сава живи у свакој српској души „уобличавајући све што је најбоље и најузвишеније у српском роду“. Зато Дан Светог Саве, нагласио је министар Вучевић, прослављамо широм Србије, али и осталих земаља у којима наш народ с поносом живи.

- Светосавље као идеја просвећености, слоге и братољубља дубоко је уткано у српско национално биће. Зато данас сваки Србин, ма где се налазио, с поносом изговара име Светог Саве. Овај велики празник позива нас на јединство пропагирајући поруку да смо једно, браћа и сестре, и да ћемо све тешкоће пребродити само ако живимо у слози, у миру, испуњени љубављу и према Богу и према нама самима, чувајући, а то посебно кажем вама браћо и сестре у Македонији, чувајући свој језик и идентитет, као што чувамо своју земљу никада не заборављајући ко смо и одакле смо потекли, истакао је министар Вучевић.

Светосавље, рекао је он, много је више од празника који се прославља једном годишње.

- Можемо слободно рећи да је светосавље начело живљења којим се ми свакодневно водимо кроз цео наш живот. У безброј мудрих мисли које су иза њега остале издваја се једна која можда најснажније описује срж српског народа, како у прошлости, али и у данашњим временима – „Ми смо Срби предодређени да будемо исток на западу и запад на истоку, и да признајемо изнад себе само небески Јерусалим, а на земљи никога, јер или ћемо бити своји или нас неће бити“- рекао је министар одбране.

Он је нагласио да је било много покушаја кроз историју да се сломи српски народ.

- Један од најјачих је био спаљивање моштију српског просветитеља Светог Саве пре више од четири века на брду Врачар од стране Синан - паше који је веровао да ће на тај начин угасити свест о његовој величини и сломити српски ослободилачки дух. Међутим, оно што је постигао био је управо супротан ефекат. Његов дух се још више укоренио и наставио да се шири све до данас када смо сведоци велелепног здања какав је храм Светог Саве управо на том Врачару. Тај пркос и понос да не дамо на себе и своје одржали су нас и чинило нас кроз тмурна времена и јачима и мудријима - рекао је министар Вучевић.

Министар одбране том приликом осврнуо се и на важност политике и добрих односа са суседима.

- Државна политика наше земље на челу са председником Републике Србије и врховним командантом Војске Србије Александром Вучићем управо се води тим начелом пропагирајући политику и мира и слободарства, и стабилности, и пријатељских односа са својим суседима кроз које ћемо сви заједно снажити и напредовати на свим пољима са једним јединственим циљем, а то је боља и сигурна будућност за наше потомке. Управо такве односе градимо и градићемо са нашим македонским пријатељима кроз јачање наших билатералних односа и унапређењем сарадње на свим пољима - рекао је министар Вучевић.

Изражавајући захвалност вечерашњим домаћинима, министар Вучевић је рекао да су нас учинили поносним.

- Сви смо део једног јединственог националног и културног идентитетског простора, једног јединственог бића и замолио бих вас да чувате свој идентитет поштујући своју државу Републику Северну Македонију. И као што волите Србију, волите тако и Македонију, и као што волите Македонију волите тако Србију. И као што знате македонски језик знајте и будите поноси на српски језик, и као што знате македонску ћирилицу немојте да вам деца забораве да пишу и српску ћирилицу. Браћо и сестре срећан вам Савиндан, срећна вам слава свих Срба - поручио је министар Вучевић.

Градоначелник Куманова Максим Димитриевски честитао је Савиндан у име својих суграђана и захвалио свима који су дошли да га обележе заједно са њима. Указујући на значај светосавља за српски народ, окупљенима се обратио и изасланик председника Републике Српске Милорада Додика Радован Ковачевић.

Гостима у кумановском Занатском дому о Светоме Сави беседио је и драматург Драгослав Бокан, истичући да је пут вере изнад свакодневице, изнад наших брига и граница, битака, кукавичлука и херојстава и да тај пут вере тече паралелно са историјом, осврнувши се у својој беседи и на улогу светитеља на усмеравање наших судбина.

Богат културно-уметнички програм свечане академије у Куманову обележио је и наступ Уметничког ансамбла Министарства одбране “Станислав Бинички”, са солистима Биљаном Васиљевић Митровић и Драганом Милановићем, као и музичке нумере које су извели са оперским певачем Оливером Његом.

У оквиру посете Куманову, раније данас, министар Вучевић посетио је Културно-уметничко друштво “Српски вез”, са чијим члановима је разговарао о јубилеју десетогодишњице постојања који обележавају ове године, као и плановима за наредни период. Том приликом, најмлађи чланови "Српског веза" извели су и пригодан програм у част Савиндана, као и сплет игара из околине Куманова.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.01.2023
mp4 (463,87 MB)
Обраћање министра Вучевића
26.01.2023
mp4 (85,43 MB)
Светосавскa академији у Куманову
26.01.2023
mp4 (96,57 MB)
Посета Културно-уметничком друштву “Српски вез"