Министарство одбране Републике Србије
 
20.01.2023.

Састанак министара Вучевића и Шалаја Бобровничског



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са министром одбране Мађарске Криштофом Шалајем Бобровничским у Дому Гарде на Топчидеру.

После свечаног дочека испред строја Гарде Војске Србије, уследили су тет-а-тет разговори два министра и састанак делегација.

Министар Вучевић, у обраћању после састанака, захвалио је делегацији Мађарске на посети Републици Србији и на отвореном пријатељском разговору, што је „још једна у низу потврда историјски најбољих односа две државе”.

- Заједнички је задатак да и у наредном периоду то не само чувамо, него покушамо да унапредимо и на пољу надлежности наша два министарства. Разговарали смо и о војно-војној, војноекономској, војнотехнолошкој, војнонаучној сарадњи, о свим аспектима којима се баве министарства одбране. Верујем да је пред нама ново поглавље у сарадњи одбране између Мађарске и Србије, рекао је министар Вучевић.

Како је нагласио, односи две земље су на историјском врху „пре свега захваљујући феноменалним односима премијера Мађарске Виктора Орбана и председника Републике Србије Александра Вучића”. Такође, како је истакао, разговарано је и о ситуацији у Украјини, геополитичким приликама у Европи и у свету, као и о дешавањима у региону.

- Ми смо делегацији из Мађарске пренели и још једном подвукли ставове Србије по питању Косова и Метохије, поделили нашу забринутост везану за једностране акте администрације у Приштини, заједнички анализирали ситуацију у региону, Босни и Херцеговини и осталим суседним државама. Бар сам за Мађарску и Србију сигуран да имамо интерес да чувамо мир и стабилност на простору Западног Балкана, рекао је министар одбране Србије и поручио да је Србија захвална на ангажману мађарских оружаних снага на простору Косова и Метохије, односно „на врло коректном и професионалном односу у извршавању њихових задатака, суштине њихове мисије као припадника КФОР-а, али и на фер и људском односу према српској заједници на Косову и Метохији”.

- Поделио сам са министром одбране Мађарске наше жеље да Мађарска, а не сумњам у то, одговорно приступи управљању или руковођењу снагама АLTHEA или ЕУФОР-а на простору Босне и Херцеговине, свима је интерес да мир и стабилност буду апсолутно присутни и у тој нашој суседној држави. Оно што је сада већ несумњиво јасна политика Србије, а то је да наш пут ка евроинтеграцијама иде преко Будимпеште, да је Мађарска најотворенији, рекао бих у доброј мери најискренији пријатељ и савезник Србије у процесима евроинтеграције. Будимпешта то никада није крила, смела је увек да на најбољи могући начин заступа и српске инетересе у оквиру свих ЕУ институција и ми препознајемо искрено истинску жељу Мађарске да Србија постане члан Европске уније. И природно је да желе да имају сигурног и безбедног јужног суседа, нагласио је министар Вучевић.

Према његовим речима, теме данашњих разговора биле су и заједнички инфраструктурни пројекти, брза пруга која ће повезати два главна града, наставак инвестиција компанија из Мађарске, јер је „Србија добро место за стране инвестиције”.

- Радујем се наставку сарадње наше две државе, народа, влада и наша два министарства. Сигуран сам да ће Министарство одбране Мађарске бити један од најбољих партнера Републике Србије у наредном периоду и да ћемо много тога заједнички урадити на добробит нашег народа и на добробит наших држава, чувајући и мир и стабилност у региону и јачајући наше веома добре односе са жељом да буду још бољи и плодоноснији за Мађарску и за Србију, закључио је министар Вучевић.

Министар одбране Мађарске изразио је захвалност на позиву и истакао да је дошао као пријатељ како би разговарали о сарадњи влада двеју земаља.

- Ово је први пут да сам посетио Београд у званичном својству и дошао сам да бисмо разговарали о односима на нивоу влада и на нивоу наших министарстава. Током разговора сагласили смо се да обе земље трпе велики притиске, нажалост, у овим изазовним временима и то са две стране. За нас је регион Западног Балкана од стратешког значаја и ми смо кроз векове и кроз целокупну историју, па и сада, поклањали велику пажњу овом региону и сматрамо да је Србија кључни актер у том подручју, нагласио је министар Шалај Бобровничски.

Према његовим речима, са политичке тачке гледишта, Мађарска подржава придруживање Србије Европској унији, јер би то допринело бољој стабилности у региону и служило интересима Србије.

- С војне стране, ми смо, такође, присутни у овом региону тиме што дајемо подршку, односно, допринос највећој мисији НАТО снага на терену, а то је мисија КФОР, истакао је министар одбране Мађарске.

Он је рекао и да је разговарано и о питању које за обе земље изазива веома велику забринутост, а то је рат у нашем источном суседству.

- Заинтересовани смо, као мале и земље средње величине које највише пате у оваквим ситуацијама, да се започну мировни преговори што је пре могуће и подржавамо да се тај процес што пре деси како би се дошло до краја овог рата. Међутим, сагласили смо се да у оваквој атмосфери у времену које долази морамо да наставимо да сарађујемо јер ће за нас то време изазвати забринутост на различитим нивоима и у погледу безбедности и у економским питањима, нагласио је министар Шалај Бобровничски.

Како је истакао, данас је разговарано и о сарадњи у области одбрамбене индустрије, али и о војној сарадњи у целини која је на изузетно добром нивоу.

- Наставићемо ту сарадњу у различитим облицима и на свим нивоима, а што се тиче сарадње у области одбрамбених индустрија, веома је важно за земље наших величина да наставе да изграђују своје индустријске капацитете како би подржале безбедност у сопственим земљама, рекао је министар одбране Мађарске.

Он је, на крају обраћања, изразио наду да ће се сарадња на свим нивоима између две земље, посебно у области одбране, наставити, како би се градила стабилност нарочито у области миграција и да на то „треба ставити тежиште у наредном периоду”.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.01.2023
mp4 (111,82 MB)
Дочек и састанак
20.01.2023
mp4 (486,39 MB)
Обраћање министра Вучевића
20.01.2023
mp4 (438,76 MB)
Обраћање министра Шалаја Бобровничског